Την
καταχώριση του ελληνικού προϊόντος
«Φάβα Φενεού» (Fava Feneou) στο μητρώο των
Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων
(ΠΓΕ) ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή
Επιτροπή.
Σύμφωνα
με σχετική ανακοίνωση, η παραγωγή και
καλλιέργεια του προϊόντος «Φάβα Φενεού»,
με το οποίο η Ελλάδα φτάνει στις 104
προστατευόμενες ονομασίες, πραγματοποιείται,
κυρίως, στα υψίπεδα του Φενεού και της
Στυμφαλίας του νομού Κορινθίας, στην
Πελοπόννησο. Αυτό το προϊόν καλλιεργείται
από τα τέλη του 19ου αιώνα και έχει μεγάλη
θρεπτική αξία, ενώ η τεχνογνωσία των
τοπικών παραγωγών παραμένει, σε μεγάλο
βαθμό, οικογενειακή.
Σημειώνεται
ότι ως «γεωγραφική ένδειξη» νοείται η
ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν:
α) το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή χώρα·
β) του οποίου ένα συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό, η φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη γεωγραφική του προέλευση· και
γ) του οποίου ένα τουλάχιστον από τα στάδια της παραγωγής εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.
α) το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή χώρα·
β) του οποίου ένα συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό, η φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη γεωγραφική του προέλευση· και
γ) του οποίου ένα τουλάχιστον από τα στάδια της παραγωγής εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.