3 Δεκεμβρίου 2016

Φθηνότερο το καλάθι της νοικοκυράς παρά τον διπλάσιο ΦΠΑ

Παρά τις σημαντικές διαχρονικά αυξήσεις ΦΠΑ που φέτος έφτασε στην χώρα μας μέχρι και το 24%, παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες οι τιμές του τυπικού καλαθιού στα σουπερμάρκετ σε σχέση με Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία.
Η επαναλαμβανόμενη τετραμηνιαία έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) παρουσιάζει τα αποτελέσματα οργανωμένης έρευνας σύγκρισης τιμών σε τυπικό καλάθι προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (σουπερμάρκετ) στην Ελλάδα τον Νοέμβριο 2016 με την Αγγλία και τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η σύγκριση τιμών γίνεται με και χωρίς την αξία του ΦΠΑ, ο οποίος διαφέρει σε κάθε χώρα.
Για την παρούσα ανάλυση συγκρίθηκαν οι τιμές σε 20 υποκατηγορίες προϊόντων που συνθέτουν ένα τυπικό καλάθι αγορών. Αυτές οι υποκατηγορίες προϊόντων εξετάζονται από ένα σημαντικό δείγμα πάνω από 2.300 τιμών προϊόντων στις πέντε χώρες συνολικά για να υπολογισθούν οι μέσες τιμές, με δειγματοληψίες από έγκυρα site σύγκρισης τιμών σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και από αλυσίδες σουπερμάρκετ.
Στο τυπικό καλάθι την νοικοκυράς συμπεριλήφθηκαν προϊόντα όπως αλεύρι, αναψυκτικά απορρυπαντικά , νωπό γάλα ,σπορέλαιο ,στιγμιαίος καφές ,κοτόπουλο, κρεμμύδια, μακαρόνια, μαρμελάδα, μεταλλικό νερό, μήλα ,πατάτες ,σοκολάτα, χαρτί υγείας, χυμός πορτοκάλι, τομάτας και ψωμί.
Όπως προέκυψε ένα τυπικό καλάθι νοικοκυράς στοιχίζει στη χώρα μας 50,64 ευρώ. Το ίδιο καλάθι προϊόντων 59,85 στην Ισπανία (+18%) 71,45 ευρώ στη Γαλλία (+ 41%),56,16 ευρώ στην Πορτογαλία(+ 9%) και 64,17ευρώ στο Ηνωμένο Βασίλειο ( +27%).

Έρευνα του ΙΕΛΚΑ για τις τιμές σε 5 ευρωπαϊκές χώρες