23 Φεβρουαρίου 2018

Ενα στα δύο νοικοκυριά στην Αττική δεν πληρώνει λογαριασμούς και ζει χωρίς θέρμανση -Μισθοί πείνας για 1 στους 5

Τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης στην Αττική, που κάθε άλλο παρά ικανοποιητικές είναι, καταγράφει έρευνα της εταιρείας MARC για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
Τα ευρήματα της έρευνας, που παρουσιάστηκαν χθες από την περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου και τον πρόεδρο του ΕΚΑ, Γιώργο Μυλωνά, αποτυπώνουν μια ζοφερή εικόνα που βιώνουν κάτοικοι και εργαζόμενοι στο Λεκανοπέδιο, με μισθούς κάτω από τα 500 ευρώ, καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων τους, αδυναμία κάλυψης εκτάκτων αναγκών από τα νοικοκυριά αλλά και δυνατότητας να έχουν ικανοποιητική θέρμανση στα σπίτια τους.
Ποσοστό 57% όσων προσλήφθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, επτά στους δέκα μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δήλωσαν ότι εργάζονται με πλήρες ωράριο, ενώ 30% εργάζονται με μερική απασχόληση (λιγότερες ώρες ή ημέρες), με το ποσοστό αυτό στις γυναίκες και στους νέους (18-34 ετών) να ξεπερνά το 40% (γυναίκες 41,1%, νέοι 41,5%).

17 Φεβρουαρίου 2018

Γενιά των 400 ευρώ τρεις στους δέκα εργαζόμενους

Το ποσοστό όσων εργάζονται με ευέλικτες μορφές εργασίας διατηρείται σταθερά στο 30% του συνόλου της μισθωτής απασχόλησης. Ο μισθός τους δε, κυμαίνεται από 407,15 ευρώ (στοιχεία Μαρτίου 2017) έως 378,96 ευρώ (τον Φεβρουάριο).
Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ είναι αποκαλυπτικά. Και πραγματικά, καθώς προέρχονται από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των εργοδοτών προς το ταμείο. Και δείχνουν, πως και τον περασμένο Μάιο, όπως συμβαίνει από τις αρχές του 2017, 3 στους 10 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα είναι μερικώς απασχολούμενοι και λαμβάνουν, κατά μέσο όρο μόλις 389,65 ευρώ μεικτά.
Από τους συνολικά 2.055.456 εργαζόμενους που δηλώθηκαν, με συνθήκες μερικής απασχόλησης εργάζονται 636.424 ή το 30,96% των απασχολούμενων, κι έλαβαν κατά μέσο όρο 389,65 ευρώ μεικτά, έκαστος. Αντίστοιχα, το μέσο ημερομίσθιο για τους ίδιους, δεν ξεπέρασε τα 23,48 ευρώ.

4 Φεβρουαρίου 2018

Κλείνει 40 καταστήματα και αναπροσαρμόζει τους μισθούς

Στην επόμενη ημέρα εισέρχεται η «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ» με την επιχείρηση να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με στόχο την ενίσχυση της θέσης και της ανταγωνιστικότητάς της.
Όπως επισημαίνεται η εταιρεία, σε εξέλιξη βρίσκεται το στρατηγικό σχέδιο της Σκλαβενίτης μετά την πρόσφατη συγχώνευση των εταιρειών «Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ» και «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ» στην αρχή του τρέχοντος έτους, με στόχο την πιο εύρυθμη και πιο αποτελεσματική λειτουργία σε όλα τα επίπεδα.
Το πλάνο της επιχείρησης περιλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και θέτει τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη κι επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων σε όλους τους τομείς δραστηριότητας και συγκεκριμένα προβλέπει:
- Εξορθολογισμό του δικτύου καταστημάτων της Σκλαβενίτης.
- Την υιοθέτηση νέου ενιαίου μισθολογικού συστήματος που βασίζεται σε ένα πιο δίκαιο και ισορροπημένο πλαίσιο αμοιβών.