27 Σεπτεμβρίου 2018

Τέλος και επίσημα τα capital controls στις αναλήψεις μετρητών - Όλες οι αλλαγές

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, από την 1η Οκτωβρίου απελευθερώνονται πλήρως οι αναλήψεις στο εσωτερικό της χώρας, είτε πρόκειται για παλαιό ή για νέο χρήμα.
Τι επιτρέπεται πλέον
Στο πλαίσιο αυτό, κάθε ευρώ που βρίσκεται σε ελληνική τράπεζα μπορεί να αναληφθεί σε φυσική μορφή.
Από την άλλη πλευρά, οι επενδύσεις σε αξίες του εξωτερικού και τα εμβάσματα σε λογαριασμούς εκτός Ελλάδων, επιτρέπονται μόνο στο νέο χρήμα που προήλθε από το εξωτερικό και όχι από κατάθεση μετρητών.
Στις περιπτώσεις εμβασμάτων από το εξωτερικό, τα χρήματα μπορούν να αξιοποιηθούν καθ΄ οποιονδήποτε τρόπο.
Αν τα χρήματα προήλθαν από τη ρευστοποίηση αμοιβαίων κεφαλαίων με θεματοφυλακή εκτός Ελλάδος, υπάρχει η δυνατότητα μόνο για επανεπένδυση σε αντίστοιχα επενδυτικά προγράμματα.
Όλες οι αλλαγές

14 Σεπτεμβρίου 2018

Κίνδυνος νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης


Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την κατάρρευση της Lehman Brothers, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας για τον κίνδυνο και νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
«Όχι μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, αλλά σε ορίζοντα πενταετίας», εκτίμησε μιλώντας προς την Deutsche Welle ο επικεφαλής οικονομολόγος τηςCommerzbank Γιεργκ Κρέμερ. Ο επιφανής Γερμανός οικονομολόγος δεν είναι ο μόνος που προειδοποιεί ότι τα φαινόμενα απατούν και πως η σημερινή κατάσταση δεν είναι τόσο ακίνδυνη όσο ενδεχομένως να πιστεύουν οι περισσότεροι.
Πριν από δέκα χρόνια, στο προοίμιο του μεγάλου crash, οι τότε συνθήκες δεν ενέπνεαν επίσης καμία ανησυχία, θυμάται ο Τζάρεντ Ντίλον, ο οποίος εργάστηκε για επτά περίπου χρόνια στη Lehman Brothers. «Είχαμε μια εκπληκτική χρονιά και ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο. Ορισμένες μέρες διαπραγματευόμουν αμοιβαία κεφάλαια αξίας έως ενός δις δολαρίων. Πιστεύαμε ότι ήμασταν ανίκητοι».
Το μεγάλο μπαμ της αμερικανικής φούσκας ακινήτων όμως βρήκε την Lehman εκτεθειμένη ανεπανόρθωτα σε τοξικά στεγαστικά δάνεια. Η οικονομία διολίσθησε σε ύφεση, η αγορά μετοχών κατέρρευσε ενώ οι επενδυτές είδαν σχεδόν τρία τρις δολάρια να εξανεμίζονται. Σε διάστημα μόλις δυο ετών σχεδόν εννέα εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν τη δουλειά τους. Το λογαριασμό πλήρωσε εντέλει ο Αμερικανός φορολογούμενος.