18 Οκτωβρίου 2018

Μειώθηκαν κατά 23 δισ. ευρώ οι μισθοί στα χρόνια της κρίσης


Το "τσουνάμι" της ύφεσης και των μνημονίων σάρωσε τις αμοιβές στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που βούλιαξαν κατά 23 δισ. ευρώ μέσα σε δέκα χρόνια, υπό το βάρος της ανεργίας και των μεγάλων περικοπών στα εισοδήματα των εργαζομένων.
Κάθετη πτώση καταγράφηκε στην ίδια περίοδο και στην καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών που υποχώρησε κατά περίπου 40 δισ. ευρώ, σε τρέχουσες τιμές, υπό το βάρος των περιοριστικών πολιτικών, της ανεργίας, της δραστικής περικοπής σε μισθούς και εισοδήματα, με τις επενδύσεις την ίδια ώρα να υποχωρούν στο μισό.

13 Οκτωβρίου 2018

Γιάνκα: Η απίθανη ιστορία του χορού που κάποτε σάρωσε την Ελλάδα


Το 1964, η ελληνική νεολαία, ενθουσιάζεται από έναν καινούργιο χορό, την περίφημη
Γιάνκα.
Ο χορός εμφανίζεται με το τραγούδι Jeronimo Yanka του συγκροτήματος Forminx, και γίνεται αστραπιαία μόδα σε όλη την Ελλάδα. 
Μικροί μεγάλοι χόρευαν τον σκοπό, που ήταν εύκολος και προκαλούσε γενική ευθυμία. 
Γρήγορα βγήκαν και λαϊκά δίστιχα, που δείχνουν την μεγάλη απήχηση, όπως το περίφημο:
Γιάνκα χορεύει και η Άννα Μαρία,
Γιάνκα χορεύει και ο βασιλεύς,
Γιάνκα χορεύει και η Αλεξία
μέσα στις φασκιές…
Η Γιάνκα, στο εννοιολογικό πλαίσιο της εποχής, εμφανίζεται κατά τα χρόνια της κορύφωσης, του κινήματος της Νεολαίας Λαμπράκη.

6 Οκτωβρίου 2018

Για καφέδες και κινητά ξοδεύουν περισσότερο οι Έλληνες


Τα νοικοκυριά "θυσιάζουν" ασφαλιστικές εισφορές και λάδι και ξοδεύουν τα περισσότερα σε κινητά και καφέδες.
Αυτό προκύπτει από την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών έτους 2017 που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα, η ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με αυτή, η μεγαλύτερη αύξηση στη μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο χρόνο καταγράφεται στον τηλεφωνικό εξοπλισμό (47,1 %), με τις οικονομικές υπηρεσίες (συνδρομές σε πιστωτικές κάρτες, αμοιβές λογιστών κ.λπ.) να ακολουθούν με ποσοστό (26,5%), με τη μεγαλύτερη μείωση στην κοινωνική προστασία (17,9%). 
Όσον αφορά στις δαπάνες στα είδη διατροφής, το μεγαλύτερο… μαχαίρι μπήκε πέρυσι στα έλαια και λίπη (3,2%), ενώ ακολουθούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά (2,8%) και μεταλλικά νερά, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων και λαχανικών (0,4%), ενώ περισσότερα χρήματα δαπανήθηκαν κατά σειρά σε καφέ, τσάι και κακάο (6.3%), λαχανικά (2,6%), φρούτα (2,4%), ψάρια (2,0%), ζάχαρη, μαρμελάδες, μέλι κ.λπ. (1,3%), λοιπά αγαθά είδη διατροφής (1,0%), αλεύρι, ψωμί και δημητριακά (0,9%) και κρέας (0,6%).
Την ίδια στιγμή, τα νοικοκυριά περιόρισαν την κατανάλωση στο ελαιόλαδο (6,8%), στο τυρί (4,9%), στο γάλα (2,2%), στα τσιγάρα (2,5%), στο ψωμί και στα είδη αρτοποιίας (0,2%), ενώ αύξησαν τις ποσότητες σε γιαούρτι (3,7%), φρέσκα και συντηρημένα λαχανικά (1,1%), κρέας (1,1%), φρούτα νωπά συντηρημένα και στους ξηρούς καρπούς (0,6%), στα οινοπνευματώδη ποτά (0,2%) και στα ζυμαρικά (0,1%). Αμετάβλητη είναι η μέση μηνιαία ποσότητα σε αυγά, ρύζι και ψάρια.
Πηγη www.businessnews.gr

To 59% των καταναλωτών θέλει το φυλλάδιο του σούπερ μάρκετ



Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή την επόμενη δεκαετία σκιαγράφησαν εκπρόσωποι του λιανεμπορίου τροφίμων, στο 8ο Συνέδριο του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) με τίτλο «Shopper Anatomy» που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.
Συγκεκριμένα, ο Πάνος Παχατουρίδης EMEA  εκ μέρους του Facebook, ανέδειξε τον ρόλο που παίζουν τα social media στην προώθηση και την πώληση προϊόντων, παρουσιάζοντας καινοτόμες εφαρμογές που αξιοποιούν τις τεχνολογίες της φωτογραφίας, του video και της εικονικής πραγματικότητας, ενώ ανέδειξε τις αλλαγές τις οποίες επιφέρουν τα social media στις αγοραστικές συνήθειες. Επίσης, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Facebook, για το 62% του αγοραστικού κοινού οι αγορές για τα φετινά Χριστούγεννα θα ξεκινήσουν από την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.