1 Οκτωβρίου 2020

Έσπασε το "κοντέρ" ο τζίρος της Σκλαβενίτης

 


Ενισχυμένες επιδόσεις πέτυχε πέρυσι ο όμιλος Σκλαβενίτης και η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, χρονιά κατά την οποία ολοκληρώθηκε το πλάνο ανακαίνισης του δικτύου της πρώην Μαρινόπουλος.

Η αύξηση του κύκλου εργασιών και τα βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη που καταγράφηκαν στη διάρκεια του προηγούμενου έτους, επιβεβαιώνουν την σταθερά αναπτυξιακή πορεία του ομίλου και της ΕΥΣ, η οποία αναμένεται ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, αναφέρουν πηγές του ομίλου. 

Ειδικότερα ο τζίρος του ομίλου έφτασε τα 3,28 δισ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 9% έναντι 3,01 δισ. ευρώ που ήταν το 2018. Σε επίπεδο μικτής κερδοφορίας τα αποτελέσματα εμφανίζονται ενισχυμένα στα 835,2 εκατ. ευρώ έναντι 735,9 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ τα Κέρδη προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων ενισχύθηκαν ανήλθαν σε 174,4 εκατ. ευρώ (χωρίς την επίδραση του ΔΠΧΠ 16: 82,3 εκατ. ευρώ) από 17,7 εκατ. ευρώ το 2018. 

Τα συγκρίσιμα (πριν την εφαρμογή του ΔΠΧΠ 16) κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 4,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 60,2 εκατ. ευρώ το 2018.

Για την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 2,63 δισ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 11%, τα μικτά κέρδη άγγιξαν τα 694,5 εκατ. ευρώ από 595,8 εκατ. ευρώ το 2018 και τα Κέρδη προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων ανήλθαν σε 151,3 εκατ. ευρώ (χωρίς την επίδραση του ΔΠΧΠ 16: 72,9 εκατ. ευρώ), έναντι 13,3 εκατ. ευρώ το 2018.

Τα συγκρίσιμα (πριν την εφαρμογή του ΔΠΧΠ 16) κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 8,6 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 54,4 εκατ. ευρώ το 2018

Τα δημοσιευμένα αποτελέσματα προ φόρων της εταιρείας και του ομίλου επιβαρύνθηκαν κατά 9,7 εκατ. ευρώ και 11 εκατ. ευρώ αντίστοιχα από την εφαρμογή του λογιστικού προτύπου ΔΠΧΠ 16, και διαμορφώθηκαν σε ζημία 1,2 εκατ. ευρώ και 6,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Που οφείλεται η αύξηση

Στη σημαντική βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2019 συνέβαλαν, μεταξύ άλλων, η ολοκλήρωση του πλάνου ανακαίνισης 99 καταστημάτων και η ενσωμάτωση των 12 καταστημάτων της Κρόνος στην περιοχή της Αχαΐας, τα οποία πλέον λειτουργούν υπό το σήμα της Σκλαβενίτης, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Εντός του 2019, όμιλος Σκλαβενίτης υλοποίησε επενδύσεις 53 εκατ. ευρώ και προχώρησε στη δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ στο ίδιο διάστημα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εγκατάστασης και λειτουργίας του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος SAP ERP.

Σήμερα, το δίκτυο του ομίλου αριθμεί 497 καταστήματα και ανθρώπινο δυναμικό που ανέρχεται σε 30.000. Αντίστοιχα, η ΕΥΣ κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην οργανωμένη αγορά λιανεμπορίου (30%) και διαθέτει 427 καταστήματα και 2 e-hub για την εξυπηρέτηση των online πωλήσεων, με το ανθρώπινο δυναμικό της να προσεγγίζει τους 26.000.

Διψήφια ανάπτυξη το 2020

Την τρέχουσα χρήση, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, παρατηρήθηκε αυξημένη κατανάλωση σε είδη διατροφής και οικιακής χρήσης το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου, ενώ ασκήθηκαν σημαντικές πιέσεις στην αγορά που επηρέασαν τα λειτουργικά έξοδα των καταστημάτων και αλυσίδων λιανικής. 

Σε επίπεδο εννεαμήνου η ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, εμφανίζει σταθερά διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Κάτι που αποδίδεται σε μια σειρά στρατηγικών κινήσεων και πρωτοβουλιών και συνοδεύεται: 

- Με την είσοδο τους πρώτους μήνες του 2020, στο ψηφιακό λιανεμπόριο, μέσω της επένδυσης στο caremarket.gr, η αναβάθμιση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη και εντός του έτους θα ενσωματωθεί πλήρως στο brand Σκλαβενίτης.
- Στη στρατηγική συνεργασία με την πλατφόρμα online παραγγελιών efood.
- Στη δημιουργία δεύτερου e-hub στην Πέτρου Ράλλη, για την ομαλή και ποιοτική εξυπηρέτηση των online παραγγελιών.
- Στην πρόσληψη 1.500 ατόμων, με στόχο την ακόμα καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών και την αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
- Στις ανακαινίσεις καταστημάτων και σε επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές για τον εκσυγχρονισμό των εσωτερικών διαδικασιών της.

Σημειώνεται πως η Σκλαβενίτης προχώρησε στην καταβολή έκτακτης παροχής ύψους 5 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους της.  

Μέχρι το τέλος του έτους, η online παρουσία της Σκλαβενίτης αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω με το λανσάρισμα του sklavenitis.gr και την ενίσχυση των διαθέσιμων υποδομών που θα υποστηρίξουν την βέλτιστη λειτουργία του. Παράλληλα στα επόμενα χρόνια η ΕΥΣ θα εστιάσει στην ενίσχυση όχι μόνο των μεγεθών της, αλλά πρωτίστως στην παροχή νέων υπηρεσιών και στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των σημείων διεπαφής με τους πελάτες της, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πηγη www.capital.gr