9 Ιανουαρίου 2021

1 στους 5 Έλληνες δηλώνει έτοιμος για αποταμίευση

 


Ενισχύθηκε το Δεκέμβριο η πρόθεση των Ελλήνων για αποταμίευση τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ.

Σύμφωνα με αυτήν, ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο στις -60,4 μονάδες (από -61,9).

Από την έρευνα του ΙΟΒΕ προκύπτουν τα εξής σε σχέση με την πρόθεση αποταμίευσης του επόμενου 12μήνου:

- Το 78% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση

- Το 21% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή

Οι διαθέσιμες επιλογές

Με τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων σε ιστορικό χαμηλό, κάτω από το 0,15% προ φόρων σε ετησιοποιημένη βάση, το κυνήγι των αποδόσεων προϋποθέτει την ανάληψη ρίσκου.

Ο κίνδυνος μπορεί να διαμορφωθεί στα επίπεδα που αντέχει το επενδυτικό προφίλ του καθενός, με την επιλογή του κατάλληλου προϊόντος ή συνδυασμό προγραμμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιλογές είναι οι εξής:

- Επένδυση σε αμοιβαία κεφάλαια

- Τοποθέτηση σε καλάθια αμοιβαίων κεφαλαίων μέσω τραπεζικών προϊόντων με συστηματική αποταμίευση

- Μακροχρόνια τραπεζοασφαλιστικά προγράμματα εφάπαξ καταβολής ή τακτικών πληρωμών

- Τραπεζικά αποταμιευτικά προϊόντα

Τα προϊόντα αποταμίευσης των τραπεζών

Για όσους δεν θέλουν να αναλάβουν καθόλου ρίσκο, μία επιλογή είναι τα αποταμιευτικά προγράμματα των τραπεζών που έχουν δύο βασικά πλεονεκτήματα:

- Το αρχικό κεφάλαιο είναι 100% εγγυημένο

- Οι ελάχιστες καταβολές διαμορφώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ακόμη και του 1 ευρώ

- Ο αποταμιευτής μπορεί πολύ εύκολα να σταματήσει την αποταμίευση και να προχωρήσει σε ανάληψη του συνόλου των κεφαλαίων του ακόμη και χωρίς καμία προειδοποίηση, με μοναδικό ενδεχόμενος κόστος την απώλεια τόκων.

ΠΗΓΗ www.moneyonline.gr/


6 Ιανουαρίου 2021

Αύξηση των καταθέσεων τον Νοέμβριο

 


Αύξηση κατά 1.285 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Νοέμβριο του 2020, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 1.558 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 7,3% από 6,3% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το Νοέμβριο του 2020, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας αυξήθηκε σε 12,5% από 11,5% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 1.879 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 2.258 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων αυξήθηκε σε 9,8% από 8,5% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 2.724 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 2.320 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2020.