20 Δεκεμβρίου 2015

Oυίσκι

Νομίζεις ότι ξέρεις καλά το Ουίσκι; Αν όχι ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις από τα βασικά για να μάθεις τι ακριβώς πίνεις!
Το ουίσκι από πολλούς χαρακτηρίζεται ως ο «βασιλιάς των αποσταγμάτων». Η ιστορία του πηγαίνει αιώνες πίσω στον χρόνο, ενώ ακόμη και ο τρόπος παραγωγής του διαφέρει όχι μόνο ανά περιοχή αλλά και ανά περίπτωση. Μπερδευτήκατε; Ας βάλουμε κάποια πράγματα σε τάξη…
Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα αποστάγματα, έτσι και το ουίσκι, αποτελεί μια μεγάλη ομπρέλα κάτω από την οποία συναντάμε διάφορες υποκατηγορίες. Οι βασικότερες από αυτές είναι:

Malt ουίσκι ονομάζεται το προϊόν απόσταξης που προέρχεται από το βράσιμο της βύνης με νερό πηγής που συνήθως βρίσκεται δίπλα στο αποστακτήριο. Αποτελεί την πρώτη απόσταξη η οποία έπειτα είτε θα αναμειχθεί με άλλα malt δημιουργώντας το γνωστό blended, είτε θα εμφιαλωθεί ως έχει. Η γεύση και τα αρώματα κάθε malt ουίσκι εξαρτώνται από την ποιότητα του κριθαριού, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νερού, και το μέγεθος και το σχήμα του αποστακτικού άμβυκα. Το προϊόν της απόσταξης μπαίνει σε δρύινα βαρέλια για ωρίμανση και παλαίωση για
τουλάχιστον τρία χρόνια, με ανώτερο όριο τα 50.
Malt ουίσκι κάτω των δέκα ετών δεν υπάρχουν στην αγορά, ενώ, παραδοσιακά, τα καλύτερα της κατηγορίας τους παράγονται στη Σκωτία και την Ιρλανδία. Παρότι δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα «ποιο είναι καλύτερο, το malt ή το blended», τα malt ουίσκι έχουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, πιο «αυθεντική» γεύση.

 Blended Whisky
Πρόκειται για την πιο ευρέως γνωστή και διαδεδομένη κατηγορία ουίσκι παγκοσμίως μιας και σε αυτήν βρίσκουμε αποστάγματα από τις περισσότερες χώρες του κόσμου που παράγουν ουίσκι. Συγκεκριμένα σε ό, τι αφορά στην Σκοτία, πρόκειται για ουίσκι που δημιουργήθηκαν μετά από ανάμειξη (blend) από περισσότερα από ένα αποστακτήρια και που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το κριθάρι ή και άλλα δημητριακά. Ανάμεσά τους συναντάμε brand όπως αυτά των Johnnie Walker, Ballantine’s και Haig. Για να ανήκει ένα ουίσκι σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει νομοθετικά, όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε άλλο σκοτσέζικο ουίσκι, να έχουμε ένα απόσταγμα το οποίο θα έχει μείνει τουλάχιστον 3 χρόνια σε δρύινο βαρέλι πριν βγει στην αγορά. Σημαντικό στοιχείο που αξίζει να γνωρίζετε για την συγκεκριμένη κατηγορία είναι πως όταν υπάρχει αναγραφόμενο έτος πάνω σε μία φιάλη, αυτό σημαίνει πως τόσα χρόνια αντιστοιχούν στο μικρότερο blend από ουίσκι που αυτή περιέχει (πχ. Ένα blended whisky 12 ετών παλαίωσης περιέχει έστω και ελάχιστη ποσότητα από ουίσκι 12 ετών). Επιπλέον σημειώστε πως σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν αρκετές διακυμάνσεις και στην τιμή καθώς η ανάμειξη των πολλών malt στις περισσότερες περιπτώσεις σημαίνει πως αυτά είναι χαμηλής παλαίωσης (και άρα οικονομικότερα), ή υψηλής παλαίωσης (και άρα πιο ακριβά).


Blended Scotch Malt Whisky
Πρόκειται για μία παρεμφερή κατηγορία ουίσκι με εκείνη των Blended Scotch, μόνο που σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για ένα απόσταγμα το οποίο έχει ως πρώτη ύλη αποκλειστικά το κριθάρι. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, σε αυτή την κατηγορία προετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε ουίσκι με δυναμικότερο χαρακτήρα, με εξέχοντα
παραδείγματα τα brand των Sheep Dip και Monkey Shoulder.


 Τα Ιρλανδέζικα ουίσκι
Τα ουίσκι από την Ιρλανδία είναι συχνότερα πιο ήπια γευστικά και με μια εντονότερη φρουτώδη αίσθηση. Παράγονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και τα σκοτσέζικα και ουσιαστικά η μόνη διαφορά είναι πως τα ουίσκι της Ιρλανδίας είναι συνήθως τριπλής απόσταξης. Αξίζει να γνωρίζετε πως η Ιρλανδία μπορεί να υπερηφανεύεται πως είναι η πρώτη χώρα που έφτιαξε ποτέ ουίσκι, ενώ εδώ .

19 Δεκεμβρίου 2015

18 Δεκεμβρίου 2015

ΟΙ ΓΙΟΡΤΙΝΕΣ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ

Πόσες θερμίδες έχουν τα γλυκά των Χριστουγέννων
Πάντα στις γιορτές όλοι οι «γλυκατζήζες» βρίσκουν την ευκαιρία να καταναλώσουν περισσότερες λιχουδιές.

Τα Χριστούγεννα μάλιστα οι πειρασμοί είναι πολλοί: μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες και βασιλόπιτα είναι από τις αγαπημένες λιχουδιές μικρών και μεγάλων.
Ωστόσ χρειάζεται και λίγο προσοχή στις ποσότητες που καταναλώνουμε, αφενός για λόγους υγείας και αφετέρου γιατί μετά τις γιορτές θα ξεκινήσει ο... πόλεμος με τη ζυγαριά. Γι αυτό είναι σημαντικό να γνωρίσουμε πόσες θερμίδες έχει το κάθε γλυκό.
·         Μελομακάρονα
Τα μελομακάρονα περιέχουν μεταξύ άλλων ελαιόλαδο, ζάχαρη, κανέλα, σιμιγδάλι, μέλι, καρύδια. Το βάρος τους είναι περίπου 50 γρ. το τεμάχιο και έχουν 180-200 θερμίδες
·         Κουραμπιέδες

Οι κουραμπιέδες περιέχουν μεταξύ άλλων αμύγδαλα, βούτυρο και ζάχαρη. Το βάρος τους είναι 40-45 γρ. το τεμάχιο και έχουν περίπου 200-220 θερμίδες
  
·         Δίπλες
Οι δίπλες περιέχουν μεταξύ άλλων καρύδια, κανέλα, ζάχαρη, μέλι και αυγά. Το βάρος τους είναι 40 γρ. το τεμάχιο και έχουν περίπου 170-200 θερμίδες.
  
·         Βασιλόπιτα 
Η βασιλόπιτα βούτυρο ή μαργαρίνη, ζάχαρη, αυγά, γάλα και μαστίχα. Το βάρος κάθε κομματιού τους είναι 50-55 γρ. (συνήθως)  και έχει περίπου 200 θερμίδες.


Πηγή: iefimerida.gr

Οδηγίες για τα φρέσκα προϊόντα ενόψει της εορταστικής περιόδου


Για τα προϊόντα που καταναλώνουμε στης ημέρες των  εορτών    πρέπει να γνωρίζουμε.

- Το νωπό κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη μεταξύ +2?C και +5?C, ενώ το κατεψυγμένο σε θερμοκρασία -18?C ή χαμηλότερη. Το κρέας δεν πρέπει ποτέ να διατίθεται σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους.
- Ο καταναλωτής πρέπει να αναζητά τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που αποδεικνύουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο έλεγχο.
- Ειδικότερα, για την προμήθεια κρέατος πουλερικών, (όπως γαλοπούλες και κοτόπουλα) ή προϊόντων πτηνοτροφίας:

17 Δεκεμβρίου 2015

Γιατί και πότε παραλύουμε στον ύπνο μας

Μια σημαντική μελέτη για την παράλυση του ύπνου έγινε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Medical Hypotheses.
Πρόκειται για μια κατάσταση που συμβαίνει στο άτομο κατά τη φάση REM, όπου εμφανίζονται τα όνειρα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η φάση REM κρατάει από 5-15 λεπτά και επαναλαμβάνεται περίπου κάθε 90 λεπτά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Στη φάση αυτή παρόλο που το άτομο είναι ξύπνιο οι μύες του είναι παραλυμένοι.
Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, κάποιοι από τους ανθρώπους έχουν αναφέρει ότι τη στιγμή εκείνη αισθάνονται την παρουσία κάποιας δαιμονικής φιγούρας να τους πιέζει στο στήθος.
Η εξήγηση των ερευνητών είναι ότι συντελείται μια διαταραχή στην περιοχή του εγκεφάλου που συγκρατεί το νευρωνικό χάρτη του εαυτού του.
Και παρόλο που το άτομο είναι ξύπνιο, οι μύες είναι παραλυμένοι. Σαν να υπάρχει ένας μηχανισμός που αποτρέπει το άτομο από το να υπνοβατεί τη στιγμή που βλέπει όνειρο.
Όπως λένε οι ειδικοί, σε κάποιο μέρος του εγκεφάλου, υπάρχει μια γενετικά κωδικοποιημένη εικόνα του σώματος. Αυτή η κωδικοποιημένη εικόνα θα μπορούσε να βρίσκεται στους βρεγματικούς λοβούς –το επάνω μεσαίο τμήμα του εγκεφάλου. Και όταν κάποιος ξυπνά ξαφνικά κατά την REM φάση του ύπνου, οι βρεγματικού λοβοί παρακολουθούν τους νευρώνες στον εγκέφαλο που δίνουν την εντολή στους μύες για να κινηθούν.
Όμως τα άκρα είναι προσωρινά παραλυμένα, προκαλώντας μια διαταραχή, η οποία εκδηλώνεται ως παραίσθηση.
Αναφορικά με την δαιμονική φιγούρα που αναφέρουν κάποιοι, οι επιστήμονες, λένε ότι ναι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, όταν ο εγκέφαλος του ατόμου προσπαθεί να προβάλει την εικόνα του ίδιου του σώματός του σε μια εικόνα παραισθήσεων.
Γεγονός είναι ωστόσο ότι αυτή η εμπειρία, της παράλυσης δηλαδή στον ύπνο συμβαίνει στο 40% των ανθρώπων κάποια στιγμή στη ζωή τους

Πώς θα καταφέρετε τον εργοδότη σας να σας δώσει αύξηση.

Οι ειδικοί της εταιρίας Quora έφτιαξαν μια λίστα με πέντε πράγματα τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε εάν θέλουμε να καταφέρουμε τον εργοδότη μας να μας δώσει αύξηση.
Ας δούμε τι δεν πρέπει επ'ουδενί να κάνετε:
1. Μην βάζετε ελάχιστο όριο
Οι ειδικοί λένε λοιπόν πως το σύνηθες λάθος που κάνουν οι εργαζόμενοι ότι δίνουν πάρα πολλές πληροφορίες πάρα πολύ νωρίς στις διαπραγματεύσεις με τον εργοδότη. Αξιολογήστε τη δουλειά σας, αλλά μόνο αν σας ρωτήσουν.
2. Ποτέ μην αποκαλύπτετε την ηλικία ή τις οικονομικές σας ανάγκες
Η ηλικία σας δεν αφορά κανέναν και να την αποκαλύψετε μπορεί να δυσκολέψει την δυνατότητά σας να λάβετε έναν υψηλότερο μισθό. Όσον αφορά τις οικονομικές σας ανάγκες, οι ειδικοί λένε πως το να αποκαλύψετε πόσα χρήματα χρειάζεστε για να ζήσετε δεν θα βοηθήσει.

16 Δεκεμβρίου 2015

Υποχρεωτικά όλοι θα αλλάξουμε ταυτότητες.



Ζήτημα χρόνου είναι να αλλάξουν οι πολίτες τις ταυτότητες τους ενώ ήδη έχει συγκροτηθεί επιτροπή που επεξεργάζεται προτάσεις για την αντικατάσταση των υφιστάμενων ταυτοτήτων με νέα δελτία, τα οποία θα είναι δύσκολο να παραχαραχτούν.
Την είδηση επιβεβαίωσε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος υπολογίζει το κόστος σε περίπου 10 ευρώ για τον κάθε πολίτη. Μέσα στους επόμενους μήνες όλοι οι Έλληνες πολίτες θα αποκτήσουν τις νέου τύπου, σύγχρονες αστυνομικές ταυτότητες. Ήδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει συσταθεί επιτροπή στην οποία μετέχουν και αστυνομικοί της Διεύθυνσης Διαβατηρίων της Αστυνομίας, που θα υποβάλλει έως τα τέλη Γενάρη την πρότασή της για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των νέων ταυτοτήτων.

15 Δεκεμβρίου 2015

Aπίστευτες ιστορίες ανθρώπων που κέρδισαν το λαχείο .

Το πιο άτυχο ζευγάρι

Όπως η περίπτωση του Μάρτιν και της Κέι Τοτ, γνωστού στη Βρετανία ως «το πιο άτυχο ζευγάρι σε όλη την Αγγλία». Το 2001 το ζεύγος αγόρασε έναν λαχνό της Εθνικής Λοταρίας, αλλά κάπου το καταχώνιασε. Το λαχείο τους κέρδισε τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, αλλά υπήρχε ένα πρόβλημα: το τυχερό δελτίο δεν μπορούσε να βρεθεί, όσο άνω κάτω κι αν έκαναν το σπίτι τους. Ο Μάρτιν ζήτησε από το National Lottery να τους κατακυρωθεί το χρηματικό ποσό, καθώς στα συστήματα της λοταρίας υπήρχε το ηλεκτρονικό ίχνος της αγοράς του λαχνού, ενώ μέχρι και ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον τάχθηκε στο πλευρό τους. Ωστόσο, οι κανόνες ήταν σαφείς και ίδιοι για όλους: χωρίς την επίδειξη του τυχερού δελτίου, κανείς δεν μπορεί να εισπράξει τα κερδισμένα χρήματα. Κάπως έτσι, ο Μάρτιν και η Κέι Τοτ έγιναν «το πιο άτυχο ζευγάρι σε όλη την Αγγλία».

Είδαν λάθος αριθμούς και πέταξαν τον τυχερό λαχνό

Δυο φίλοι από την Νέα Υόρκη, ο Σαλβατόρε Κάμπρια και ο Ερικ Ονιάνγκο αγόρασαν το 2013 έναν λαχνό του λαχείου Powerball και περίμεναν τα αποτελέσματα. Έκαναν λάθος όμως κι αντί να δουν τους τυχερούς αριθμούς της κλήρωσης εκείνης της ημέρας, είδαν τους αντίστοιχους μιας προηγούμενης κλήρωσης. Θεωρώντας λοιπόν πως δεν έχουν κερδίσει, πέταξαν το λαχείο. Μετά από 24 ώρες όμως, έλεγξαν ξανά στην ιστοσελίδα και είδαν πως στην πραγματικότητα είχαν κερδίσει πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. Για κακή τους τύχη, το κερδισμένο δελτίο ήταν μέσα σε ένα απορριμματοφόρο κι είχε ήδη γίνει πολτός. Οι δυο φίλοι κυριολεκτικά πέταξαν στα σκουπίδια ένα εκατομμύριο δολάρια. Ηθικό δίδαγμα: να διπλοτσεκάρετε τους κερδισμένους αριθμούς.

Πηγή: in.gr

11 Δεκεμβρίου 2015

Τα σακουλάκια με γέλη (τζελ) πυριτίου τα συναντάμε συχνά μέσα σε κουτιά παπουτσιών, ή σε άλλες συσκευασίες και συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια, μόνο και μόνο επειδή πιστεύουμε ότι είναι εντελώς άχρηστα, ή ακόμα πως είναι τοξικά και επικίνδυνα για την υγεία μας.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως δηλητήριο μέσα σε αυτά τα σακουλάκια. Είναι γεμάτα με μια ουσία που ονομάζεται διοξείδιο του πυριτίου, η οποία σαφώς και δεν πρέπει να καταναλωθεί από άνθρωπο, αλλά μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για πολλές εφαρμογές μέσα και έξω από το σπίτι. Πρόκειται για μη τοξικό αδρανές αποξηραντικό, που θα απορροφήσει την υγρασία και θα “στεγνώσει” τα πάντα γύρω του.

Δείτε με πόσους τρόπους μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε:


10 Δεκεμβρίου 2015

Τι Αλλάζει στο capital control!από τα 420 στα 560


Περαιτέρω σημαντική χαλάρωση στα capital control αναμένεται μετά τις 15 Δεκεμβρίου και υπό την προϋπόθεση ότι θα ψηφιστούν από τη Βουλή τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.    Η κατάθεση και ψήφιση του "πακέτου" που περιλαμβάνει ως μείζον θέμα τη συμφωνία για το πλαίσιο της ενεργητικής διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων με τη συμμετοχή τρίτων παρόχων από 1/1/2016, θα έχει προχωρήσει μέχρι τις 18 του μηνός, "ξεκλειδώνοντας" όχι μόνο την υποδόση του 1 δισ. ευρώ, αλλά και την περαιτέρω ελάφρυνση των κεφαλαιακών περιορισμών.