20 Φεβρουαρίου 2016

Εκρηξη της χρήσης πλαστικού χρήματος λόγω capital controls

Τα capital controls ώθησαν τους Έλληνες καταναλωτές να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν τις χρεωστικές κάρτες τους προκειμένου να διεκπεραιώσουν συναλλαγές, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Visa, όσον αφορά τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν με δικές της κάρτες το 2015.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξία των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες αυξήθηκε κατά 83% φθάνοντας στα 2,2 δισ. ευρώ. Ακόμη πιο εντυπωσιακό και ενδιαφέρον είναι ότι πλέον οι συναλλαγές με χρεωστικές αντιπροσωπεύουν το 46% των συναλλαγών με κάρτες Visa, ποσοστό που συνεχίζει μεν να είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όσο, από την άλλη πλευρά είναι πολύ υψηλότερο από το 31% που ήταν το 2014. Επιπλέον, αυξήθηκε κατά 85% στα 37 εκατ. ο αριθμός των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες Visa που πραγματοποιήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς. Επίσης, διπλασιάστηκε (+114%) ο αριθμός των συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα, ο οποίος έφθασε στις εννέα.

Συνολικά, οι συναλλαγές με κάρτες Visa παρουσίασαν αύξηση 25% την περασμένη χρονιά φθάνοντας στα 4,7 δισ. ευρώ με τα capital controls να παίζουν σημαντικό ρόλο, δεδομένου ότι μόνο για το β' εξάμηνο το ποσοστό της αύξησης «εκτοξεύτηκε» στο 80%. Βασική αιτία ήταν οι χρεωστικές, στις οποίες το ποσοστό της αύξησης κατά το β' εξάμηνο ήταν στο +265% όσον αφορά την αξία των συναλλαγών και +300% όσον αφορά στον αριθμό των συναλλαγών.
Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι οι Έλληνες χρησιμοποιούν τις κάρτες τους και για μικρότερης αξίας συναλλαγές, κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι η αύξηση στον συνολικό αριθμό συναλλαγών με κάρτες Visa για το 2015 ήταν στο +32% στα 76 εκατ., ποσοστό υψηλότερο από εκείνο της αύξησης στην αξία των συναλλαγών.
Όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια της σχετικής παρουσίασης, ο γενικός διευθυντής της Visa Europe για Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, Νίκος Καμπανόπουλος, η τάση συνεχίζει να είναι ανοδική και κατά τη διάρκεια του 2016, κάτι που δείχνει ότι οι Έλληνες έχουν αρχίσει να συνηθίζουν να χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα.
Όσον αφορά τις πιστωτικές κάρτες Visa, σε επίπεδο αξίας συναλλαγών κινήθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι, ενώ υπήρξε μία αύξηση 8% στα 37 εκατ. του αριθμού των συναλλαγών. Ο αριθμός των εταιρικών καρτών έφτασε τις 79.000 (αύξηση 36%), ενώ οι προπληρωμένες κάρτες παρουσίασαν μείωση στην χρήση λόγω των capital controls. Όσον αφορά στη χρήση καρτών Visa για συναλλαγές στο διαδίκτυο, η συνολική δαπάνη έφτασε τα 782 εκατ. ευρώ (αύξηση 11%) ενώ οι κάρτες ανέπαφων συναλλαγών άγγιξαν το 1,5 εκατ. και τα τερματικά για ανέπαφες συναλλαγές ξεπέρασαν τις 90.000, φθάνοντας περίπου στο 40% του συνολικού αριθμού των POS που εκτιμάται, σύμφωνα με τα στελέχη της Visa Europe, ότι φθάνει στις 230.000.

ΕΡΕΥΝΑ VISA