30 Σεπτεμβρίου 2016

Στο 10% της καταναλωτικής δαπάνης οι συναλλαγές γίνονται με κάρτες

Σταθερά στο 10% είναι τους τελευταίους μήνες το ποσοστό των πληρωμών που γίνονται με πλαστικό χρήμα, επί της συνολικής αξίας της καταναλωτικής δαπάνης στη χώρα.
Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων για τις δαπάνες με κάρτες που πραγματοποίησε η Visa για την ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με στελέχη του οργανισμού, οι ρυθμοί ανάπτυξης της αγοράς των καρτών όχι μόνο δεν έχουν ανακοπεί, αλλά είναι και αυξανόμενοι.
Πρόκειται για μία εξέλιξη άμεσα συνδεδεμένη με την επιβολή των capital controls τον Ιούνιο του 2015, η οποία ανάγκασε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να στραφούν στις ηλεκτρονικές πληρωμές.

29 Σεπτεμβρίου 2016

Συμφωνία Μαρινόπουλου - Σκλαβενίτη – τραπεζών.


Στο κείμενο της συμφωνίας εξυγίανσης του Μαρινόπουλου και των εταιρειών Ξυνός, Express Μ και Πειραϊκόν κατέληξαν χθες το βράδυ ο Μαρινόπουλος, ο Σκλαβενίτης και οι πιστώτριες τράπεζες. Τούτο σήμανε και την έναρξη της αποστολής του κειμένου της συμφωνίας προς τους πιστωτές της εταιρείας, οι οποίοι καλούνται να την υπογράψουν σήμερα. Επόμενο βήμα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, είναι η κατάθεση αύριο στο δικαστήριο της συμφωνίας εξυγίανσης, συνοδευόμενη από το επιχειρηματικό σχέδιο του Σκλαβενίτη, προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία των άρθρων 106 Β και 106 Θ του Πτωχευτικού Κώδικα. Νωρίτερα είχε προηγηθεί θρίλερ, καθώς μέλη της οικογένειας Μαρινόπουλου (οι Π. Μαρινόπουλος, Στ. Μαρινόπουλος και Π. Μαρινόπουλος) ήγειραν αιφνιδίως αξιώσεις σε σχέση με προσωπικές εγγυήσεις, γεγονός που απείλησε προς στιγμή να τινάξει τη συμφωνία στον αέρα. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν πολύωρες και επίπονες, καθώς φαίνεται όμως είχαν αίσιο τέλος. Από το κείμενο της συμφωνίας που βρίσκεται σε γνώση της «Κ», αλλά σε αυτό δεν περιλαμβάνονται τα παραρτήματα, προκύπτουν τα εξής:

Υποχρεωτική η εγκατάσταση POS σε όλα τα καταστήματα εστίασης.

Εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ουζερί, πιτσαρίες, σουβλατζίδικα, καφετέριες, καφενεία, καφέ-μπαρ, καφεζυθεστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καστήματα φαστ φουντ, μπαρ και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης θα υποχρεωθούν να δέχονται πληρωμές πελατών μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών από το επόμενο έτος.

28 Σεπτεμβρίου 2016

Σε θετικό κλίμα οι καταθέσεις .


Αύξηση σε σχέση με το τέλος του 2015 παρουσίασαν για πρώτη φορά μετά από οκτώ μήνες τα υπόλοιπα των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, νοικοκυριά και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις διατηρούσαν στο εγχώριο σύστημα αποταμιεύσεις συνολικού ύψους 123,89 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου.

Σε μηνιαία βάση, η άνοδος των υπολοίπων έφτασε τα 1,32 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2015, οι καταθέσεις παρουσιάστηκαν αυξημένες κατά 518 εκατ. ευρώ.

23 Σεπτεμβρίου 2016

Το σχέδιο σωτηρίας του Μαρινόπουλου



Και επίσημα ξεκίνησε η προσπάθεια συγκέντρωσης του ελάχιστου ποσοστού των υπογραφών που απαιτούνται από τους πιστωτές/προμηθευτές για τη διάσωση τουΜαρινόπουλου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, o Σκλαβενίτης μέσω της PwC ζητά με επιστολή από τους προμηθευτές να απαντήσουν έως τις 26 Σεπτεμβρίου εάν αποδέχονται τις βασικές κατευθύνσεις της συμφωνίας εξυγίανσης, παραθέτοντας ταυτόχρονα βασικά σημεία του σχεδίου διάσωσης αλλά και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, μέσα στις ασφυκτικές προθεσμίες που υπάρχουν.

22 Σεπτεμβρίου 2016

Ποιες αποδείξεις ισχύουν για την έκπτωση φόρου

Για τις δαπάνες που πληρώνονται με «πλαστικό» χρήμα ή μέσω e-banking οι μισθωτοί και συνταξιούχοι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να διαφυλάσσουν τις αποδείξεις ή τυχόν άλλα προβλεπόμενα παραστατικά, προκειμένου να κατοχυρώσουν την ετήσια έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ.

21 Σεπτεμβρίου 2016

Φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο

Αύριο το απόγευμα στις 17:21 (ώρα Ελλάδος) αρχίζει και τυπικά το φθινόπωρο. Τότε θα συμβεί η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας, σηματοδοτώντας έτσι την αστρονομική έναρξη του φετινού φθινοπώρου, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η άνοιξη.

20 Σεπτεμβρίου 2016

Ρόδι, το φρούτο σύμβολο.

Το ρόδι δεν είναι απλά ένα φρούτο, είναι μια «υπερτροφή».

Ένα μεσαίου μεγέθους ρόδι μας δίνει περίπου ¾ του φλιτζανιού σπόρους και μας παρέχει γύρω στις 100 θερμίδες.
Οι σπόροι του σφαιρικού αυτού καρπού είναι πλούσιοι βιταμίνη Κ, σε φυλλικό οξύ και σε κάλιο.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτός ο σφαιρικός καρπός, καθώς και ο χυμός του, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι ταννίνες, οι πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες, οι οποίες παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα σε κάποια χρόνια νοσήματα.

Μαύρο Καρπούζι

Στην παγκόσια αγορά κυκλοφορούν πάνω από 1200 είδη καρπουζιών. Το συγκεκριμένο θα σου κοστίσει λίγο παραπάνω γιατί καλλιεργείται μόνο στο νησί Hokkaido της Ιαπωνίας. Κάθε χρόνο βγαίνουν μόνο 10.000 από τα οποία μόνο 65 μπορούν να καταναλωθούν. Όσο για τη γεύση του; Έχει μια μοναδική τραγανή υφή και διαφορετικό είδος γλυκύτητας.

H ΤΙΜΗ του: 6,100$

19 Σεπτεμβρίου 2016

Τι περιλαμβάνει το καλάθι της νοικοκυράς- Τι αγοράζουν περισσότερο οι καταναλωτές.

Μικραίνει μήνα με τον μήνα το "καλάθι" της νοικοκυράς και κατ’ επέκταση η πίτα στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων. Τι προτιμούν να αγοράζουν οι καταναλωτές και τι έχουν περιορίσει;
Οι καταναλωτές σταμάτησαν να αγοράζουν τα μη τρόφιμα παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση πωλήσεων η όποια άγγιξε το 12%, ενώ οι πωλήσεις των φρέσκων και κατεψυγμένων προϊόντων περιορίστηκαν το εξεταζόμενο διάστημα κατά 6,1%.

Ποιο χόμπι να βάλετε στο βιογραφικό σας.

Σε ένα βιογραφικό δεν είναι απαραίτητο να γράφει κανείς ποια είναι τα χόμπι του. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιες ενασχολήσεις μπορούν να δώσουν μια παραπάνω αξία στο προφίλ του βιογραφικού.

ΑΠΟ 8,3 -10 ΕΚΑΤ. Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟ 2050.

Το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας υπολογίζεται πως θα είναι από 8,3 ως 10 εκατομμύρια, δηλαδή μειωμένος κατά 800.000 έως 2,5 εκατομμύρια σε σχέση με σήμερα.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής , η Ελλάδα το 2050 απειλείται να είναι μια χώρα μεσήλικων και γερόντων, καθώς το 2050 οι άνω των 65 ετών κάτοικοι της θα είναι σχεδόν ο ένας στους τρεις (30-33% από 21% που είναι σήμερα και 7% το 1951). Οι κάτω των 14 ετών θα είναι μόλις 12-14,8% από 15% που είναι εφέτος και 28% το 1951.

16 Σεπτεμβρίου 2016

Προστατεύομενο προϊόν η φάβα Φενεού

Την καταχώριση του ελληνικού προϊόντος «Φάβα Φενεού» (Fava Feneou) στο μητρώο των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η παραγωγή και καλλιέργεια του προϊόντος «Φάβα Φενεού», με το οποίο η Ελλάδα φτάνει στις 104 προστατευόμενες ονομασίες, πραγματοποιείται, κυρίως, στα υψίπεδα του Φενεού και της Στυμφαλίας του νομού Κορινθίας, στην Πελοπόννησο. Αυτό το προϊόν καλλιεργείται από τα τέλη του 19ου αιώνα και έχει μεγάλη θρεπτική αξία, ενώ η τεχνογνωσία των τοπικών παραγωγών παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, οικογενειακή.

14 Σεπτεμβρίου 2016

Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού

Σταθερή.
Εορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους


Βιογραφία
Το 326 μ.Χ. η Αγία Ελένη πήγε στην Ιερουσαλήμ για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους και να ευχαριστήσει το Θεό για τους θριάμβους του γιου της Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ο Θείος ζήλος όμως, έκανε την Άγια Ελένη να αρχίσει έρευνες για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού.

Επάνω στο Γολγοθά υπήρχε ειδωλολατρικός ναός της θεάς Αφροδίτης, τον οποίο γκρέμισε και άρχισε τις ανασκαφές. Σε κάποιο σημείο, βρέθηκαν τρεις σταυροί. Η συγκίνηση υπήρξε μεγάλη, αλλά ποιος από τους τρεις ήταν του Κυρίου; Τότε ο επίσκοπος Ιεροσολύμων Μακάριος με αρκετούς Ιερείς, αφού έκανε δέηση, άγγιξε στους σταυρούς το σώμα μιας ευσεβέστατης κυρίας που είχε πεθάνει. Όταν ήλθε η σειρά και άγγιξε τον τρίτο σταυρό, που ήταν πραγματικά του Κυρίου, η γυναίκα αμέσως αναστήθηκε.

Υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Στις 52 μονάδες υποχώρησε, στο β’ τρίμηνο του 2016, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Nielsen για την Ελλάδα, έναντι 53 μονάδων στο α’ τρίμηνο του ίδιου έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 82% των καταναλωτών εκτιμά ότι η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε οικονομική ύφεση και την επόμενη χρονιά. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι μειωμένο κατά 2% έναντι του α’ τριμήνου του 2016 και αυξημένο κατά 18% έναντι του β’ τριμήνου του 2015

12 Σεπτεμβρίου 2016

Γιατί τα μισά νοικοκυριά της χώρας δεν πληρώνουν καθόλου φόρους.

Ξεμένει από «πελάτες» η εφορία, όπως δείχνουν τα πρώτα ευρήματα από την επεξεργασία των δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2016 και τα οποία αποτυπώνουν τα εισοδήματα του 2015.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά εμφάνισαν οικογενειακό εισόδημα κάτω από τις 9.000 ευρώ όταν το «οικογενειακό» αφορολόγητο φτάνει υπό προϋποθέσεις

8 Σεπτεμβρίου 2016

Aνάληψης του ''νέου χρήματος'' και μέσω ATM.

Tη δυνατότητα ανάληψης των μετρητών που καταθέτουν στο τραπεζικό σύστημα μετά τις 22 Ιουλίου 2016, έχουν πλέον όλοι οι καταθέτες, μετά τη σταδιακή χαλάρωση των capital controls.
Ο λόγος γίνεται για χαρτονομίσματα που κατατίθενται με οποιοδήποτε τρόπο σε λογαριασμούς καταθέσεων, μετά την τελευταία απόφαση χαλάρωσης των capital controls.
Για καταθέσεις που προέρχονται από εμβάσματα εξωτερικού, μπορεί να γίνει ανάληψη σε μετρητά έως και το 30% του ποσού τους.

6 Σεπτεμβρίου 2016

Έρχεται η Ταυτότητας Κτιρίου

Με μία νέα επιβάρυνση θα βρεθούν αντιμέτωποι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, εφόσον ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο που προβλέπει την καθιέρωση της «Ταυτότητας Κτιρίου».
Πρόκειται για ένα πιστοποιητικό, το οποίο θα είναι απαραίτητο σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου και θα χορηγείται από πολιτικό μηχανικό, με την ανάλογη αμοιβή φυσικά.

Το κόστος και η ανανέωση

Συνέχεια στην πτωτική πορεία των τιμών των ακινήτων .

Συνέχεια στην πτωτική πορεία των τιμών των ακινήτων αναμένει η Alpha Bank τα επόμενα τρίμηνα, λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας.
Όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι της σε ανάλυσή τους, «η πτωτική τάση των τιμών των κατοικιών εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί και τα επόμενα τρίμηνα».
Κι αυτό διότι δεν συντρέχουν οι λόγοι που θα οδηγούσαν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα.