21 Δεκεμβρίου 2016

Τα νέα διόδια στην εθνική οδό Αθηνών-Πατρών

Το εθνικό οδικό δίκτυο Αθήνα-Πάτρα είναι ο δρόμος που πάντα είχε έργα, ωστόσο όπως φαίνεται αυτά σιγά σιγά ολοκληρώνονται προκαλώντας χαμόγελα στους οδηγούς για την ασφάλεια τους, όμως θα τους προκαλέσει και νεύρα γιατί θα δουν διαφορά και στην τσέπη τους.
Από την πλευρά της πάντως η κατασκευάστρια εταιρεία αναφέρει πως με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή από το πρώτο λεπτό του νέου χρόνου η τιμή διέλευσης των διοδίων μειώνεται, έστω και λίγα λεπτά του ευρώ.

18 Δεκεμβρίου 2016

Ποιες είναι οι καλύτερες επιχειρηματικές συμβουλές

1.    Προσπάθησε για το καλύτερο
2.     Να είσαι αυθεντικός
3.     Δώσε το καλό παράδειγμα
4.     Να εμπιστεύεσαι αλλά πάντα να ελέγχεις
5.    Να αναλαμβάνεις την ευθύνη
6.     Αναζήτησε καλούς συνεργάτες
7.    Να έχεις πάντα σχέδιο

14 Δεκεμβρίου 2016

Ποιες αποδείξεις "περνούν" στην Εφορία και ποιες όχι

Στη λίστα που συντάσσεται στο υπουργείο Οικονομικών με τις δαπάνες που θα πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα και θα εξασφαλίζουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα μετράνε οι αγορές σε σούπερ-μάρκετ, πολυκαταστήματα, καύσιμα, αγορές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ξενοδοχεία, παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, λογιστές, ψυχολόγους, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης.

12 Δεκεμβρίου 2016

Kατάθεσης πινακίδων

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου έχουν την δυνατότητα οι ιδιοκτήτες ΙΧ οχημάτων να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 προκειμένου να γλιτώσουν από τα υπέρογκα πρόστιμα.
Παρά τις όποιες εξαγγελίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης φέτος δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα στα ποσά των τελών κυκλοφορίας, εκτός από εκείνα που αφορούν στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ. Την ίδια στιγμή αμετάβλητα παρέμειναν τόσο τα τεκμήρια όσο και ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης με αποτέλεσμα να είναι πιθανή μια νέα «έκρηξη» κατάθεσης πινακίδων από ιδιοκτήτες οχημάτων για να γλιτώσουν από την «τσιμπίδα» της εφορίας.

Οι αποδείξεις για αφορολόγητο

Αποκλειστικά με κάρτες θα μπορούν να πληρώνονται όλες οι αγορές άνω των 500 ευρώ από το 2017. Με ηλεκτρονικό τρόπο θα γίνεται και η συλλογή αποδείξεων για το αφορολόγητο.
Τις επόμενες ημέρες θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο θα καθορίζεται το ποσοστό των δαπανών επί του εισοδήματος που θα πρέπει να δαπανούν μισθωτοί και συνταξιούχοι για να «χτίζουν» το αφορολόγητο.
Σύμφωνα με αυτό, για να πετύχει κάποιος τη μέγιστη δυνατή έκπτωση επί του φόρου του, δηλαδή για να πιάσει το αφορολόγητο όριο, θα πρέπει να δαπανά τα ακόλουθα ποσοστά του εισοδήματός του με κάρτα:

7 Δεκεμβρίου 2016

Τον Μάρτιο του 2017 στην κυκλοφορία η Ιονία Οδός


Την ολοκλήρωση, εντός του πρώτου τριμήνου 2017, των οδικών αξόνων Ε-65 και Ιόνια Οδός, που υλοποιεί η εταιρεία ΤΕΡΝΑ, επιβεβαίωσε η διοίκηση του ομίλου κατά την προχθεσινή τηλεδιάσκεψη αναλυτών.
Οι δύο άξονες, που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται το 2007, με τη συμπλήρωση 10 και πλέον ετών θα δοθούν στην κυκλοφορία, μεταμορφώνοντας τις μεταφορές στη Δυτική Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, τη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο.
Κατά πάσα πιθανότητα στη σημερινή επίσκεψη Σπίρτζη στα εργοτάξια της Ιόνιας Οδού θα ανακοινωθεί και η λειτουργία του πρώτου τμήματος του αυτοκινητόδρομου (από Γαβρολίμνη μέχρι Αμφιλοχία) που μαζί με το ήδη σε λειτουργία τμήμα της παράκαμψης Αγρινίου θα αποτελέσει ένα συμπαγές τμήμα σχεδόν 100 χλμ.

Η Ιόνια Οδός, ο διακαής πόθος Ηπειρωτών και Αιτωλοακαρνάνων, θα γίνει μία πραγματικότητα μέχρι το τέλος Μαρτίου, που θα παραδοθεί με ελάχιστες εκκρεμότητες.

6 Δεκεμβρίου 2016

Οδηγίες από τον ΕΦΕΤ για τις αγορές τροφίμων τα Χριστούγγενα

Οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μας οδηγούν συνήθως σε αγορά και κατανάλωση φρέσκων μη τυποποιημένων προϊόντων.
Επειδη τις ημέρες αυτές παρασκευάζονται και μαγειρεύονται περισσότερα τροφιμα από αυτά που άμεσα καταναλώνονται, συνιστάται τα μαγειρεμένα φαγητά να μην μένουν εκτός ψυγείου περισσότερο από 2 ώρες. Η δε αποθήκευση τους να γίνεται πάντοτε σε κλειστούς περιέκτες μακριά από νωπά τροφιμα.
Διαβάστε τις οδηγίες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων σχετικά με τους ενδεχόμενους διατροφικούς κινδύνους των Χριστουγέννων, αλλά και τις συμβουλές του για την ασφαλή αγορά και κατανάλωση των τροφών στο εορταστικό τραπέζι.
Χριστούγεννα – Ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές:

Στροφή στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Μεθοδικοί online αγοραστές είναι πλέον τρείς στους δέκα Ελληνες καταναλωτές γεγονός που καταδεικνύει τη σταδιακή στροφή στο ψηφιακό εμπόριο.
Το 29% των online καταναλωτών στην Ελλάδα πραγματοποιεί πάνω από το 50% των συνολικών αγορών του ψηφιακά, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά για το 2015 ήταν στο 25% και το 2014 στο 9%, όπως καταγράφεται στην ετήσια έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που δημοσιεύει ο ΣΕΠΕ.

5 Δεκεμβρίου 2016

Τι να προσέχουν οι καταναλωτές όταν κάνουν on line αγορές

Την προσοχή των καταναλωτών όταν κάνουν αγορές μέσω διαδικτύου εφιστά η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και δίνει αναλυτικές οδηγίες για ασφαλείς συναλλαγές.
H ΓΓΕΠΚ, στο πλαίσιο της ενημέρωσης και προστασίας των καταναλωτών για τις συναλλαγές που διενεργούν μέσω διαδικτύου, εφιστά την προσοχή του καταναλωτικού κοινού προκειμένου να πραγματοποιούν ασφαλείς αγορές, από αξιόπιστα ηλεκτρονικά καταστήματα και να μην πέφτουν θύματα διαδικτυακής απάτης.

Οι Έλληνες έχασαν μισο τρισ. στα χρόνια της κρίσης

Οι Έλληνες πολίτες είναι μεταξύ αυτών που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα στην εξαετία της κρίσης, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία του «Global Wealth Databook 2016», το οποίο καταρτίζει ο χρηματοπιστωτικός όμιλος Credit Suisse.
Ο ελβετικός όμιλος εξετάζει τα στοιχεία για την εξέλιξη του πλούτου σε περισσότερες από 200 χώρες της υφηλίου, ενώ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στα έξι χρόνια της κρίσης (2010-2016) το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 57 δισ. ευρώ, ενώ τα στοιχεία καθίσταται ακόμη πιο δραματικά αναφορικά με την προσωπική περιουσία των Ελλήνων, η οποία, στο ίδιο διάστημα, μειώθηκε κατά 587 δισ. ευρώ.

3 Δεκεμβρίου 2016

Τι θα εγγράφεται στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

Ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, μετρητά, καταθέσεις, πλάκες χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, ακόμη και… άλογα ιπποδρόμου που τυχόν κατέχουν θα πρέπει να δηλώνουν οι φορολογούμενοι στο νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.
Το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να δημιουργήσει εντός της διετίας 2017-2018 μια τεράστια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, στην οποία θα συγκεντρωθούν πλήρεις και αναλυτικές πληροφορίες για την περιουσιακή κατάσταση όλων των φυσικών και των νομικών προσώπων, ενώ ήδη το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ.

Φθηνότερο το καλάθι της νοικοκυράς παρά τον διπλάσιο ΦΠΑ

Παρά τις σημαντικές διαχρονικά αυξήσεις ΦΠΑ που φέτος έφτασε στην χώρα μας μέχρι και το 24%, παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες οι τιμές του τυπικού καλαθιού στα σουπερμάρκετ σε σχέση με Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία.
Η επαναλαμβανόμενη τετραμηνιαία έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) παρουσιάζει τα αποτελέσματα οργανωμένης έρευνας σύγκρισης τιμών σε τυπικό καλάθι προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (σουπερμάρκετ) στην Ελλάδα τον Νοέμβριο 2016 με την Αγγλία και τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η σύγκριση τιμών γίνεται με και χωρίς την αξία του ΦΠΑ, ο οποίος διαφέρει σε κάθε χώρα.