27 Μαρτίου 2017

Σπάνε προθεσμιακές οι καταθέτες

Συνεχίστηκαν και το Φεβρουάριο οι εκροές καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έφτασαν τα 672 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας τη διαρροή του πρώτου διμήνου της χρονιάς στα 2,31 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις των νοικοκυριών υποχώρησαν το Φεβρουάριο κατά 568 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος της μεταβολής αυτής είναι αποτέλεσμα της μείωσης των υπολοίπων στους προθεσμιακούς λογαριασμούς, η οποία έφτασε τον ίδιο μήνα τα 401 εκατ. ευρώ.

14 Μαρτίου 2017

Σε ελεύθερη πτώση ο τζίρος των σούπερ μάρκετ και το 2017

Με το χειρότερο δυνατό τρόπο ξεκίνησε το 2017 για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, καθώς ο τζίρος του Ιανουαρίου του 2017 παρουσιάζει κάμψη 9,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2016. Η αβεβαιότητα που επικρατεί στην οικονομία λόγω της καθυστέρησης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις που ισχύουν από την αρχή του τρέχοντος έτους, η κακοκαιρία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου οδήγησαν τον τζίρο στα τάρταρα, επιβεβαιώνοντας την ανησυχία που είναι διάχυτη στην αγορά, σε λιανεμπόρους και κυρίως στους προμηθευτές. Η υποχώρηση του τζίρου ως ένα βαθμό σχετίζεται και με την απουσία στην πραγματικότητα του δικτύου της πρώην "Μαρινόπουλος". Η μείωση του όγκου πωλήσεων διαμορφώθηκε επίσης σε υψηλά επίπεδα, κατά 8,1% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2016. 

1 Μαρτίου 2017

Κάτω από τα 100 δισ. ευρώ οι καταθέσεις νοικοκυριών για πρώτη φορά από το 2003

Συρρίκνωση της καταθετικής βάσης κατά 1,6 δισ. ευρώ καταγράφηκε τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη η Τράπεζα της Ελλάδος.
Τα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν ρεπορτάζ του Moneyonline περί μείωσης των υπολοίπων στις τράπεζες στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς.
Νοικοκυριά και επιχειρήσεις διατηρούσαν στο τέλος Ιανουαρίου καταθέσεις 119,75 δισ. ευρώ, χαμηλότερες κατά 1,64 δισ. ευρώ σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2016.
Χαμηλό 13 ετών

Με 560 καταστήματα από σήμερα ο όμιλος Σκλαβενίτη

Στη μεγαλύτερη εμπορική επιχείρηση της Ελλάδας μετατρέπεται από σήμερα ο όμιλος Σκλαβενίτη, καθώς στα 160 καταστήματα που ανήκαν στο δίκτυό του, πλέον μεταβιβάζονται σε αυτόν άλλα 400 καταστήματα του ομίλου Μαρινόπουλου. Μέχρι χθες αργά το βράδυ καταβάλλονταν προσπάθειες προκειμένου να υπογραφεί το ιδιωτικό συμφωνητικό μεταβίβασης του δικτύου της Μαρινόπουλος στην Σκλαβενίτης, διαδικασία η οποία σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της συναλλαγής και επομένως επιτρέπει την εκταμίευση εντός 20 ημερών της λεγόμενης νέας χρηματοδότησης.