11 Μαΐου 2017

Αυξήσεις στην εστίαση - Φωτιά ο καφές και τα τσιγάρα

Από ένα ιδιότυπο, σαφώς πιο άγριο και απολύτως ρεαλιστικό Survivor καλούνται να επιβιώσουν τα νοικοκυριά, καθώς πριν προλάβουν να διαχειριστούν τις επιπτώσεις από τα αλλεπάλληλα μέτρα λιτότητας που «τρέχουν» από το περασμένο καλοκαίρι και χωρίς να έχουν «χωνέψει» ακόμα αυτά που έρχονται την επόμενη τριετία σε φόρους, μισθούς και συντάξεις, βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα σαρωτικό κύμα ακρίβειας, που δεν λέει να κοπάσει και αποτελειώνει τα όποια αποθέματα αντοχών.
Μέσα σε μόλις έναν μήνα, από τον Μάρτιο ως τον Απρίλιο, καταγράφονται αυξήσεις 2,2% στα νωπά φρούτα, 2% στα φρέσκα λαχανικά, 1,5% στο ελαιόλαδο, οι οποίες οφείλονται εν πολλοίς στις δευτερογενείς επιπτώσεις από την αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα, που επηρεάζουν το κόστος παραγωγής. 
Εκεί που αποκαλύπτεται πλήρως το εύρος και η ένταση της κρυφής αφαίμαξης των εισοδημάτων, ακόμα και των ασθενέστερων, είναι στο αποτέλεσμα της σύγκρισης με τις περσινές τιμές των ειδών ευρείας κατανάλωσης. Με μοναδική εξαίρεση το ψωμί και τα γαλακτοκομικά-αβγά, όπου υπάρχουν μειώσεις τιμών ως 2,7%, τα υπόλοιπα βασικά είδη διατροφής τείνουν να γίνουν απλησίαστα και είναι χαρακτηριστικό ότι ο συνδυασμός φρούτων-λαχανικών οδηγεί σε μεγαλύτερο κόστος αγοράς ως και 17,3%, ενώ η τιμή του ελαιολάδου είναι αυξημένη κατά 12,4%. Αν συνυπολογίσει κανείς και τα είδη πολυτελείας, όπως τείνει να γίνουν ο καφές και τα οινοπνευματώδη, τότε μιλάμε για αυξήσεις έως 14,4%.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις τιμές των καυσίμων, καθώς, όσο δεν αποκλιμακώνονται οι διεθνείς τιμές -και δεν υπάρχει τέτοια προοπτική στον ορατό ορίζοντα-, οι εγχώριες, λιανικές τιμές θα παραμένουν στα ίδια ή και υψηλότερα επίπεδα, ελέω και της αύξησης του ΕΦΚ που ισχύει από τον Ιανουάριο. Με βάση τα νεότερα συγκριτικά στοιχεία της Κομισιόν (1/5), η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 1,543 ευρώ/λίτρο, διατηρώντας τη χώρα μας στο τρίτο υψηλότερο σκαλί της ευρωζώνης και με ελάχιστη, πλέον, διαφορά από την 1η Ολλανδία (1,562 ευρώ/λίτρο) και τη 2η Ιταλία (1,555 ευρώ/λίτρο).
Τα αποτελέσματα της φορομπηχτικής πολιτικής, με την οποία «έκλεισε» η πρώτη αξιολόγηση, αποτυπώνονται επίσης στις τηλεπικοινωνίες (αύξηση τελών κινητής τηλεφωνίας και φόρος στο Ιντερνετ) με αυξήσεις 2,3% σε ΕΡΤ, συνδρομητική τηλεόραση (3,3%), εστίαση (2%).
Από την εφημερίδα "Ελευθερία του Τύπου"