26 Οκτωβρίου 2022

Ανοδος των καταθέσεων και τον Σεπτέμβριο - Αύξηση υπολοίπων κατά 2,4 δισ. ευρώ

 


Συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο η άνοδος των καταθετικών υπολοίπων, παρά την ακρίβεια και τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις της περιόδου.

Η καταθετική βάση στο τέλος του περασμένου μήνα διαμορφώθηκε στα 185,51 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 2,42 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τόσο τα νοικοκυριά, όσο και οι επιχειρήσεις, αύξησαν τα υπόλοιπά τους στις τράπεζες το Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα:

- Η άνοδος για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις έφτασε τα 1,94 δισ. ευρώ, με τα υπόλοιπά τους να αυξάνονται στο ιστορικό υψηλό των 42 δισ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου η αύξηση φτάνει τα 1,62 δισ. ευρώ

- Τα νοικοκυριά αύξησαν τις καταθέσεις τους κατά 854 εκατ. ευρώ στα 138,83 δισ. ευρώ, που αποτελεί ρεκόρ 9,5 ετών.

Οι καθαρές εισροές του 2022, μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου ανέρχονται σε 3,69 δισ. ευρώ

Οι λόγοι της ανόδου

Οι παραπάνω μεταβολές είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων.

Ως προς τις επιχειρήσεις σημαντικό ποσοστό των εισροών αποδίδεται στην πολύ καλή πορεία του τουρισμού και κατά το μήνα Σεπτέμβριο.

Οι επισκέπτες τόνωσαν τους τζίρους όχι μόνο των τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και λοιπών κλάδων.

Από την άλλη πλευρά, η θετική εικόνα στις αποταμιεύσεις ιδιωτών αποδίδεται στα ακόλουθα:

- Μείωση της κατανάλωσης, λόγω της επιδείνωσης της ψυχολογίας μετά τη μεγάλη άνοδο των ενεργειακών τιμών

- Στην καταβολή εκκρεμών συντάξεων από το κράτος, καθώς επιταχύνεται η σχετική διαδικασία

- Σε κρατικά επιδόματα που πληρώθηκαν την υπό εξέταση περίοδο

- Στην αύξηση της απασχόλησης στην εγχώρια αγορά

πηγη https://www.moneyonline.gr/

16 Οκτωβρίου 2022

ΑΒ Βασιλόπουλος: Με 612 άτομα λιγότερα στο προσωπικό της στο τέλος του 2021

                                                                                   Του Γιώργου Λαμπίρη


Σε έως και 70 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο επενδυτικός σχεδιασμός της ΑΒ Βασιλόπουλος για φέτος, ενώ σε αντίστοιχα επίπεδα κινήθηκε και στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Στο πλάνο περιλαμβάνονται ανακαινίσεις, λειτουργία νέων καταστημάτων, αναβάθμιση των λειτουργικών και παραγωγικών μονάδων, αλλά και των αποθηκών.

Στο επίκεντρο της στρατηγικής της αλυσίδας είναι η ενίσχυση του δικτύου franchise με νέα καταστήματα. Θυμίζουμε ότι το 2021 η αλυσίδα δαπάνησε 73,6 εκατομμύρια ευρώ από 57,25 εκατομμύρια ευρώ το 2020, τα οποία διατέθηκαν για την αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου πωλήσεων. Στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς λειτούργησαν τέσσερα νέα εταιρικά καταστήματα και σαράντα έξι καταστήματα μέσω franchise. Στο τέλος της χρήσης 2021, το δίκτυο της ΑΒ Βασιλόπουλος αριθμούσε 592 καταστήματα από τα οποία 314 είναι εταιρικά, 264 ανήκουν στο δίκτυο δικαιόχρησης και 14 καταστήματα είναι καταστήματα χονδρικής πώλησης (ΕΝΑ Cash & Carry).

Τα σούπερ μάρκετ ρίχνονται στη μάχη της γειτονιάς


 Αλεξάνδρα Γκίτση

Στη μικρή λιανική μεταφέρεται η προσπάθεια να ενισχυθούν τα έσοδα των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Ο επιμερισμός του επιχειρηματικού ρίσκου, τα στοιχεία που προκάλεσαν το ενδιαφέρον και ποια είναι η διεθνής τάση.

Η αλυσίδα My Market, συμφερόντων της οικογένειας Παντελιάδη, γίνεται μια από τις τελευταίες μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ του κλάδου που αποφάσισε να επεκτείνει το δίκτυο της μέσω του μοντέλου franchising. Δηλαδή να διευρύνει την παρουσία της σε βάθος δεκαετίας με δίκτυο 280 καταστημάτων franchise My market Local (τον προσδιορισμό Local χρησιμοποιεί και ο ΣΥΝΚΑ για το δίκτυο franchise του), επιμερίζοντας το επιχειρηματικό ρίσκο, ενισχύοντας παράλληλα τον τζίρο της και τη διαπραγματευτική της δύναμη έναντι των προμηθευτών.

Η όρεξη των μεγάλων για τη μικρή λιανική δεν είναι κάτι νέο. Σε αυτό τον χώρο, που στο μακρινό παρελθόν ήταν υπό τον έλεγχο του μπακάλη κυρίου Στέφανου ή της ΕΒΓΑ της γειτονιάς -υπαρκτά σημεία πώλησης στη δική μου γειτονιά-, καταστήματα που χάθηκαν ή περιορίσθηκαν στο πέρασμα των τελευταίων δεκαετιών όταν εμφανίσθηκε το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων, έχουν επιστρέψει στο προσκήνιο υπό την ομπρέλα μεγάλων κυρίως δικτύων.


Από τους πρώτους που είδαν την ευκαιρία διείσδυσης στην κατακερματισμένη ελληνική αγορά, ήταν η αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, που από το 2004, ξεκίνησε την ανάπτυξη πανελλαδικού δικτύου καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων με τη μέθοδο της δικαιόχρησης. Πολλά χιλιόμετρα έχει γράψει και η Δ. Μασούτης που από το 2005 έχει δημιουργήσει το δίκτυο καταστημάτων express market, η αλυσίδα OK Anytime αλλά και η ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ με το δίκτυο economy market. Από τους μεγάλους που επένδυσαν σε αυτή την αγορά ήταν φυσικά η αλυσίδα Μαρινόπουλος  που πριν καταρρεύσει είχε δίκτυο 150 καταστημάτων franchise υπό την ομπρέλα της.