13 Νοεμβρίου 2015

Ελιές καλαμών σε άλμη


Πώς το κάνουμε:
1.    Διαλέγουμε τις γερές ελιές, να μην έχουν χτυπήματα, δάκο κλπ. Τις  χαράζουμε σε 2 ή 3 μεριές (από τον ένα πόλο της ελιές προς τον άλλο) με ένα κοφτερό μαχαίρι
2.    Τις βάζουμε μέσα σε λεκάνη με νερό για 10 μέρες. Αλλάζουμε το νερό 2 φορές τη μέρα. Προσοχή εδώ γιατί αν δεν αλλάζουμε το νερό τακτικά, οι ελιές μας μαλακώνουν.
3.    Στις 10 μέρες οι ελιές έχουν ξεπικρίσει. Τις σουρώνουμε και τις βάζουμε για 2 μέρες σε χοντρό αλάτι.
4.    Τις ξεπλένουμε καλά, αλλάζοντας 2-3 νερά. Τις βάζουμε για 1-2 μέρες στο ξύδι, ανάλογα πόσο ξυδάτες μας αρέσουν. Αν το ξύδι δε μας πολυαρέσει, μπορούμε και να μη τις βάλουμε καθόλου στο ξύδι.
5.    Στο μεταξύ φτιάχνουμε την άρμη. Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με το αλάτι, τις δάφνες, τη θρούμπι και τη φλούδα και αφήνουμε να βράσει για 5-10 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το λάδι και το ξύδι. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.

6.    Όταν κρυώσει η άρμη, σουρώνουμε και πάλι τις ελιές μας, τις βάζουμε σε βάζα και γεμίζουμε με την άρμη. Τα μυρωδικά τα βάζουμε και αυτά στο βάζο.


Τι χρειαζόμαστε:


  • ελιές
  • αλάτι χοντρό
  • ξύδι
Για την άρμη:
  • 5 κιλά νερό
  • 250γρ αλάτι χοντρό
  • 4-5 φύλλα δάφνης
  • ένα κλωνάρι θρούμπι ή ρίγανη ή δεντρολίβανο
  • φλούδα από 1 πορτοκάλι
  • 500ml ελαιόλαδο
  • 500ml ξύδι