13 Νοεμβρίου 2015

Γαύρος Ξιδάτος

Πώς το κάνουμε

1) Καθαρίζουμε το γαύρο από τα εντεράκια, κόβουμε το κεφάλι και βγάζουμε τη ραχοκοκαλιά.

2) Σε ένα σουρωτήρι βάζουμε μια στρώση χοντρού αλατιού και μια σειρά γαύρο από πάνω, πάλι αλάτι και πάλι γαύρο μέχρι να τελειώσει ο γαύρος.
3) Τοποθετούμε σε σακούλα (εγώ βάζω και δεύτερη) για να αποφύγουμε μυρωδιές και να μην λερώσουμε και τοποθετούμε στο ψυγείο για 24 ώρες. Αν δούμε ότι έχει τρέξει πολύ αίμα στη σακούλα μπορούμε να το αδειάσουμε.

4) Μετά από 24 ώρες ξεπλένουμε το γαύρο από το αλάτι.

5) Τοποθετούμε σε ταπεράκι και καλύπτουμε με ξύδι για 3-6 ώρες, προσοχή, όχι παραπάνω από 6.

6) Μετά αδειάζουμε το ξύδι και μεταφέρουμε το γαύρο σε γυάλινο μπολ.

7) Πάνω από κάθε στρώση τοποθετούμε το σκορδάκι σε πολύ λεπτές ροδελίτσες και ό,τι άλλο από τα μυρωδικά θέλουμε, ό,τι ταιριάζει στις γεύσεις μας δηλ.

8) Ρίχνουμε το ελαιόλαδο να καλύψει το γαύρο και τοποθετούμε στο ψυγείο με κλειστό καπάκι.

Τι χρειαζόμαστε:
·        
.Γαύρος
·       .  Χοντρό αλάτι
·        . Ξύδι
·         .Ελαιόλαδο
·        . Σκόρδο

·       .  Μαϊντανός ή πιπεριά καυτερή πράσινη ή κόκκινη, ή δενδρολίβανο ή φύλλα δάφνης ή κόκκους πιπεριού ή συνδυασμός αυτών.