5 Ιανουαρίου 2016

Τα Θεοφάνια στην Λευκάδα: εθιμα

Ξημερώνοντας η 5η Ιανουαρίου, ημέρα του Αγιασμού, έχει προηγηθεί στις εκκλησίες νυκτερινή ακολουθία. Αφού χαράξει η μέρα, οι παπάδες, φορώντας το πετραχήλι τους, με μία καλλιτεχνική αγιαστήρα γυρίζουν στα σπίτια και τα μαγαζιά της ενορίας τους ψάλλοντας το "Εν Ιορδάνη...". Για βοηθό τους έχουν ένα παιδί που κρατά ένα δοχείο, μέσα στο οποίο υπάρχει ο αγιασμός.

Αντρική Λευκαδίτικη φορεσιά (1973).

 Αντρική Λευκαδίτικη φορεσιά (1973). Αποτελείτο από άσπρο
κεντητό πουκάμισο και γιλέκο συνήθως σε γαλάζιο βελούδο μπροστά και σε βυσσινί, κόκκινο ή παγωνί μετάξι πίσω. Η τσόχινη ή διμιτένια βράκα, οι κεντητές κάλτσες, το ζωνάρι και το φέσι με τη μαύρη φούντα συμπλήρωναν την ενδυμασία.




Xειμερινές εκπτώσεις 11 Ιανουαρίου 2016

Οι χειμερινές εκπτώσεις θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016, όπως αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, σε ενημερωτικό σημείωμά του για τις «Εκπτώσεις και εργάσιμες Κυριακές για το έτος 2016».
Αναλυτικά οι περίοδοι των εκπτώσεων για το 2016 έχουν ως εξής:
  • Οι χειμερινές εκπτώσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016 και θα διαρκέσουν έως τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, ενώ οι καλοκαιρινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν από τη Δευτέρα 11 Ιουλίου έως την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016.
  • Οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι είναι από την Τρίτη 3 Μαΐου έως την Τετάρτη 10 Μαΐου και από την Τρίτη 1η Νοεμβρίου έως την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου.

4 Ιανουαρίου 2016

Να γιατί θέλουν το "πλαστικό" χρήμα:

H κυβέρνηση από φέτος υποχρεώνει άπαντες να ζουν μέσω καρτών και να αποκτούν αφορολόγητο μέσω καρτών και γενικότερα θα αναγκαστούν οι πολίτες να ζουν, να εργάζονται και να πληρώνονται μέσω των τραπεζών, πέραν όμως της καταστρατήγησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εξαφάνισης της ιδιωτικότητας

τίθενται και ένα απλό ερώτημα:

3 Ιανουαρίου 2016

Τρίπολη: Υποψηφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021

 Κατατέθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού η υποψηφιότητα της Τρίπολης, για την ανάληψη του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, με βασικό μήνυμα τη φράση «in Arcadia».
Ο φάκελος υποψηφιότητας του TRIPOLIS-ARCADIA 2021, δεν αφορά μόνο την Τρίπολη, αλλά το σύνολο της Αρκαδίας. Έχει σταθερό σημείο αναφοράς το Αρκαδικό Ιδεώδες, το οποίο επιλέχθηκε ως κεντρικό μήνυμα, που θα σφραγίσει επικοινωνιακά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ θα συνυφαίνει αισθητικά όλες τις δράσεις της υποψηφιότητας.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής σε δηλώσεις του για την κατάθεση του φακέλου υποψηφιότητας σημείωσε πως, «η Τρίπολη θεωρεί το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ως μια πολύτιμη ευκαιρία. Η απόφασή μας να διεκδικήσουμε τον τίτλο για το 2021 αποτελεί μια σταθερή δέσμευση και στηρίζεται στην ισχυρή βούληση, για τη ενεργή συμμετοχή μας στην πορεία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης».
Προσθέτει ο φάκελος της Τρίπολης είναι το αποτέλεσμα μακράς διαβούλευσης και «εκφράζει την συλλογική πίστη των Αρκάδων πως έχουν το δικό τους ρόλο σε ένα μεγάλο πολιτιστικό διάλογο που έχει ανάγκη η Ευρώπη και η παγκόσμια κοινότητα».
Υπογραμμίζει πως «η ευρωπαϊκή ταυτότητα της Αρκαδίας έχει ένα μοναδικό χαρακτήρα, ικανό να της προσφέρει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική πολιτιστικής, οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή, όλη η Ευρώπη έχει ως σταθερή αναφορά της ταυτότητάς της τον τόπο της Αρκαδίας και την βάση αξιών που σημαίνει το όνομά του».
Επιπλέον τόνισε πως, «η TRIPOLΙS-ARCADIA 2021 μπορεί να είναι το ορόσημο ενός μεγάλου κύκλου του ευρωπαϊκού πνεύματος, και μια μεγάλη γιορτή για όσους θέλουν να βρεθούν πραγματικά ή μεταφορικά στην Αρκαδία».




2 Ιανουαρίου 2016

Για να έχουμε καλή κάρδια και το 2016

Η καρδιά είναι αναμφίβολα το σημαντικότερο ζωτικό όργανο στο σώμα μας και η σωστή λειτουργία της συνοδεύει κυριολεκτικά τη ζωή μας. Πώς μπορούμε να φροντίσουμε τη καρδιά μας,

ώστε να μας υπηρετήσει πιστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;


Το πιο σημαντικό στοιχείο ...

λειτουργίας της καρδιάς, είναι οι τροφές που καταναλώνουμε. Το καλό φαγητό θεωρείται θεμέλιο της καλής υγείας. Ποιες όμως τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να έχουμε μια καλή και υγιή καρδιά;

1. Το κρασί: Πιείτε ένα ποτήρι κρασί καθημερινά. Είναι γνωστό ότι η μικρή έως και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (κυρίως μετά το φαγητό) μπορεί να μειώνει το κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων (καρδιακή προσβολή, έμφραγμα μυοκαρδίου). Επίσης ένα ποτήρι κρασί καθημερινά μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια της ζωής μας κατά 5 χρόνια.
2. Ο σολομός: Καταναλώστε σολομό τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Ο σολομός είναι μια πολύτιμη τροφή με τεράστια διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για ένα υγιές δέρμα, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, μια γερή καρδιά και διαύγεια νου. Είναι μια από τις καλύτερες πηγές των απαραίτητων για τον οργανισμό, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Μιλάμε για μια πραγματικά σπουδαία τροφή με πολύ πλούσια γεύση.

31 Δεκεμβρίου 2015

Η ιστορία της σαμπάνιας


όρος σαμπάνια είναι η κατωχυρωνένη ονομασία προέλευσης για τον αφρώδη οίνο που παράγεται στην περιοχή της Καμπανίας (Champagne), στη Γαλλία. Η ρίζες της βρίσκονται πίσω στο 17ο αιώνα και πατέρας της θεωρείται ο βενεδικτίνος μοναχός Ντομ Πιερ Περινιόν (1639-1715), υπεύθυνος για την κάβα τού Αβαείου του Οτβιλιέ, όπου εκείνη την εποχή παράγονταν τα πιο ονομαστά κρασιά της χώρας.


30 Δεκεμβρίου 2015

Βασιλόπιτα κέικ





Πώς το κάνουμε:
1.    Χτυπάμε την μαργαρίνη με την ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει.
2.    Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και εναλλάξ το χυμό, το γάλα και λίγο-λίγο το αλεύρι που έχουμε σμίξει με το μπέικιν και την βανίλια.  Τέλος ρίχνουμε και τα καρύδια.
3.    Βάζουμε το μείγμα σε στρογγυλό ταψάκι 24 εκ. που το έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει.
4.    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45΄-50΄ (ανάλογα τον φούρνο σας) μέχρι το μαχαίρι στο κέντρο του ταψιού να βγαίνει καθαρό.
5.    Μόλις την βγάλουμε την αφήνουμε να σταθεί λίγο, βγάζουμε σε πιατέλα και στολίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Τι χρειαζόμαστε:
·         500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
·         1 φ. μπέικιν πάουντερ
·         250 γρ. μαργαρίνη
·         160 γρ. ζάχαρη (αν την θέλετε πιο γλυκιά προσθέστε)
·         1 βανίλια
·         4 αυγά
·         ξύσμα και χυμό από 1 μεγάλο πορτοκάλι
·         250 ml γάλα
·         180 γρ. χονδροκομμένα καρύδια

·         άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

29 Δεκεμβρίου 2015

Πώς οδηγούμε στο χιόνι


Συμβουλές για την κακοκαιρία που πλησιάζει

Οι χιονοπτώσεις και ο παγετός είναι συνηθισμένα φαινόμενα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και μέσα στις επόμενες μέρες θα σαρώσουν όλη τη χώρα.
Για να μην πιαστούμε όμως απροετοίμαστοι, καλό θα ήταν να έχουμε υπ' όψιν μας τις παρακάτω συμβουλές, όταν χρειαστεί να ταξιδέψουμε με το αυτοκίνητό μας.
Ειδικότερα πριν ξεκινήσουμε:
-Θα πρέπει να ελέγξουμε την καλή λειτουργία του αυτοκινήτου μας (κινητήρα, σύστημα τροχοπέδησης, υαλοκαθαριστήρες), τα ελαστικά του και να φροντίζουμε να έχουμε το ντεπόζιτο γεμάτο με καύσιμο. Επίσης, θα πρέπει να έχουμε πάντοτε μαζί μας αλυσίδες χιονιού και να ξέρουμε να τις τοποθετούμε.
-Εάν πρόκειται να ταξιδέψουμε σε άγνωστα μέρη, θα πρέπει να έχουμε μαζί μας κάποιο χάρτη, σημειώνοντας παράλληλα και εναλλακτικές διαδρομές. Για κάθε ενδεχόμενο, ο εφοδιασμός με ένα ζευγάρι γαλότσες, γάντια, αδιάβροχο, ομπρέλα, όπως και η επάρκεια τροφής και νερού, μπορούν να φανούν κρίσιμα σε ακραίες περιπτώσεις.
-Ελέγχουμε το πέλμα των ελαστικών μας. Φθαρμένα λάστιχα δεν έχουν γερό κράτημα όταν οδηγούμε σε χιόνι ή πάγο.

Το έθιμο της βασιλόπιτας

Στα χρόνια του Ιουλιανού του Παραβάτη, όταν το Βυζάντιο κήρυξε τον πόλεμο στην Περσία, ο Ιουλιανός πέρασε με τον στρατό του από την Καισαρεία. Τότε διέταξε να φορολογήσουν όλη την επαρχία και τα χρήματα αυτά θα τα έπαιρνε επιστρέφοντας για την Κωνσταντινουπολη. Ετσι, οι κάτοικοι αναγκάσθηκαν να δώσουν ό,τι είχε ο καθένας χρυσαφικά νομίσματα κ.λπ. Όμως ο Ιουλιανός σκοτώθηκε άδοξα σε μια μάχη στον πόλεμο με τους Πέρσες, έτσι δεν ξαναπέρασε ποτέ από την Καισάρεια. Τότε ο Αγιος Βασίλης έδωσε εντολή και από τα μαζεμένα χρυσαφικά τα μισά να δοθούν στους φτωχούς, ένα μικρό μέρος κράτησε για τις ανάγκες των ιδρυμάτων της Βασιλειάδος , και τα υπόλοιπα τα μοίρασε στους κατοίκους με ένα πρωτότυπο τρόπο: έδωσε εντολή να ζυμώσουν ψωμιά και σε κάθε ψωμί, έβαλε από ένα νόμισμα ή χρυσαφικό μέσα, κατόπιν τα μοίρασε στα σπίτια, έτσι τρώγοντας οι κάτοικοι τα ψωμιά όλο και κάτι έβρισκαν μέσα. Έτσι, γεννήθηκε το έθιμο της πίτας που ονομάσθηκε βασιλόπιτα.