31 Δεκεμβρίου 2019

Παράταση έως 15 Ιανουαρίου για τα τέλη κυκλοφορίας


Την παράταση της προθεσμίας καταβολής των τελών κυκλοφορίας και της προθεσμίας για την δήλωση υπαγωγής οχήματος σε ακινησία (κατάθεση πινακίδων) αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών.
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
«Το Υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να διευκολύνει τους πολίτες και να δώσει σε όλους τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, παρατείνει την προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, έως τη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020.
Πρέπει να καταστεί σαφές και ξεκάθαρο σε όλους ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση. Μετά την παρέλευση της συγκεκριμένης προθεσμίας, κάθε πληρωμή θα θεωρείται εκπρόθεσμη και θα επιβαρύνεται με πρόστιμο».
πηγήkathimerini.gr/

28 Δεκεμβρίου 2019

Χάθηκαν πάνω από 77.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως το 2019



Οι τράπεζες σε Ευρώπη και Αμερική έχουν ανακοινώσει τις περισσότερες απολύσεις.

Φέτος, περισσότερα από 50 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο ανακοίνωσαν σχέδια για την κατάργηση 77.780 θέσεων εργασίας, τον μεγαλύτερο αριθμό από το 2015, τότε που είχαν χαθεί 91.448 θέσεις από τον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο, όπως προκύπτει από υπολογισμούς του Bloomberg, συγκεντρώνοντας στοιχεία από τις ίδιες τις εταιρείες και εργατικά συνδικάτα. Οι τράπεζες στην Ευρώπη, που αντιμετωπίζουν και το πρόσθετο βάρος των αρνητικών επιτοκίων, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 62% του συνόλου, έχοντας καταργήσει 63.611 θέσεις εργασίας.

7 στους 10 εργαζόμενους στον επισιτισμό δεν πήραν δώρο Χριστουγέννων


Kαταγγελία από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό για το φετινό Δώρο Χριστουγέννων.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΕΤ, παρότι η προθεσμία για τον ιδιωτικό τομέα έχει λήξει από τις 21 Δεκεμβρίου, το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων στον επισιτισμό δεν έχει λάβει ακόμα το δώρο Χριστουγέννων.
«Στο ίδιο έργο θεατές. Για άλλη μια χρονιά γινόμαστε δέκτες καταγγελιών για τη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων εμπρόθεσμα!» αναφέρει αρχικά η ΠΟΕΕΤ και προσθέτει:
«Ειδικότερα στον κλάδο του επισιτισμού με τα πρώτα στοιχεία-καταγγελίες που έχουμε στην Ομοσπονδία καταλήγουμε πως σχεδόν 7 στις 10 επιχειρήσεις δεν έχουν δώσει το δώρο Χριστουγέννων στο προσωπικό!»

22 Δεκεμβρίου 2019

Μασούτης: Επενδύσεις 25 εκατ. και 10 νέα καταστήματα μέσα στο 2020


Η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα αναμένεται να παρουσιάσει εφέτος πωλήσεις της τάξης των 830 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 7,5%
Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μασούτης, η οποία προγραμματίζει την υλοποίηση επενδύσεων 25 εκατ. ευρώ το 2020 για την επέκταση του δικτύου των καταστημάτων της.
Η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα αναμένεται να παρουσιάσει εφέτος πωλήσεις της τάξης των 830 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 7,5%, ενώ τα EBITDA θα διαμορφωθούν μεταξύ 42-43 εκατ. ευρώ, από 39 εκατ. ευρώ το 2018.

20 Δεκεμβρίου 2019

Τα καρτέλ ναρκωτικών πλουτίζουν στην Ευρώπη: 30 δισ. το χρόνο ο τζίρος


H Ευρώπη ξοδεύει 30 δισεκατομμύρια το χρόνο για ναρκωτικά σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία! Πρόκειται για μια αγορά που αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για τις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 Η ισπανική πρωτεύουσα είναι αγαπημένος «προορισμός» των ναρκωτικών. Όπως έγραφε δε πρόσφατα η Ντόιτσε Βέλε, η Μαδρίτη είναι πύλη εισόδου για τα ναρκωτικά και χαρακτηρίζεται συχνά ως η «πρωτεύουσα της κοκαΐνης». Η χρήση του συγκεκριμένου ναρκωτικού στην Ισπανία έχει λάβει διαστάσεις ακριβού χόμπι, με τα ποσοστά στους νέους να προκαλούν ανησυχία, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει από το 2006 εκστρατεία σε όλες τις περιοχές της χώρας για την ενημέρωση των πολιτών με στόχο τη μείωση της χρήσης ναρκωτικών.
 Ο Ισπανός δικαστής Αντόνιο Βάσκεζ Ταΐν από τη δεκαετία του 1990 επιχειρεί να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα και το εμπόριο ναρκωτικών στην περιφέρεια Κάμπο ντε Γκιμπράλταρ, στο νότιο άκρο της Ισπανίας. Οπως επισημαίνει στη γερμανική Deutsche Welle, στις περιοχές του Νότου επικρατεί μία σειρά οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών παραγόντων που ευνοούν την εδραίωση των καρτέλ. Επίσης, βασικός λόγος είναι ότι το Μαρόκο, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χασίς παγκοσμίως, απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από τα ισπανικά παράλια. Αν και η καλλιέργεια ινδικής κάνναβης απαγορεύεται στο Μαρόκο, οι Αρχές κάνουν τα στραβά μάτια, καθώς χιλιάδες οικογένειες ζουν από την καλλιέργεια του συγκεκριμένου ναρκωτικού.

Χαρτονομίσματα 8,4 δισ. ευρώ κατατέθηκαν στις τράπεζες το 2019


Συνεχίστηκε η επιστροφή καταθέσεων σε φυσική μορφή στις τράπεζες το 2019, καθώς η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα βελτιώθηκε σημαντικά.
Η Τράπεζα της Ελλάδος στη νέα της έκθεση επισημαίνει πως στη διάρκεια του 2019 συνέχισαν να καταγράφονται σημαντικές εισροές τραπεζογραμματίων στο τραπεζικό σύστημα.
Η εκτιμώμενη νομισματική κυκλοφορία ως ποσοστό του ΑΕΠ υποχώρησε σε 12% στο τέλος της περιόδου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2019 από 16% αντιστοίχως το 2018.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, η βελτίωση του κλίματος στην ελληνική οικονομία συνέβαλε στην επιστροφή αποθησαυρισμένων   τραπεζογραμματίων. 
Ενώ η αυξημένη εισροή χρήματος από ξένους επισκέπτες στη χώρα μας σε συνδυασμό με τη διευρυμένη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών για τη διενέργεια συναλλαγών επέτειναν την εξέλιξη αυτή.
700 εκατ. ευρώ το μήνα

Σε ποιες κατηγορίες επαγγελμάτων αυξήθηκε ο δείκτης αμοιβών


Αυξητικά κινήθηκε ο δείκτης αμοιβών στην πλειονότητα των βασικών τομέων της οικονομίας το γ' τρίμηνο εφέτος, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ.
Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος δείκτης αυξήθηκε σε: Ορυχεία και λατομεία (25%), Μεταφορά και αποθήκευση (13,2%), Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (10,4%), Διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (9,6%), Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες (3,6%) και Ενημέρωση και επικοινωνία (2,9%).
Αντίθετα, μειώθηκαν σε: Κατασκευές (21,6%), Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αεριού, ατμού και κλιματισμού (7,1%) και Παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης (0,9%).

17 Δεκεμβρίου 2019

Μetro: Κλείνει το 2019 με άνοδο 6% και επενδύει 45 εκατ. το 2020


Με άνοδο τζίρου 6% αναμένεται να κλείσει το 2019 η ΜETRO (MyMarket), με τον κύκλο εργασιών της για φέτος να ανέρχεται 1,26 δις ευρώ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε πριν λίγη ώρα σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο  Διευθύνων Σύμβουλος της Μetro Αριστοτέλης Παντελιάδης, η ανάπτυξη αυτή προέρχεται κυρίως από οργανική ανάπτυξη ενώ σημαντική άνοδος θα καταγραφεί και όσον αφορά την καθαρή κερδοφορία του Ομίλου που το 2018 κυμάνθηκε περι τα 9 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο κ. Παντελιάδης οι ρυθμοί αυτή ανάπτυξης καταγράφονται όχι μονο στον τομέα λιανικής (ΜyMarket) της Metro αλλά και στην χονδρική (Cash & Carry), η οποία σαν αγορά τα τελευταία χρόνια γνώριζε κάμψη. Επιπρόσθετα, ο κ. Παντελιάδης ανέφερε πως οι κινήσεις που έχει ήδη δρομολογήσει ο όμιλος  τον κάνουν να αισιοδοξεί πως μέχρι το 2024 η Metro θα κινηθεί κατά μέσο όρο με ρυθμούς ανάπτυξης ανάλογους με τον φετινό. ΄
Είσοδος στο Franchice

Ποιοι (δεν) γιορτάζουν με το εορταστικό ωράριο;


Από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου ξεκίνησε το λεγόμενο εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων, τα οποία θα είναι ανοιχτά τις περισσότερες ημέρες μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ μέσα στο διάστημα των γιορτών προβλέπεται η λειτουργία τους τρεις Κυριακές, αρχής γενομένης από σήμερα.
Η εορταστική ατμόσφαιρα, όμως, δεν είναι για όλους/ες. Θα στηριχτεί, θα πέσει πάνω για την ακρίβεια, στις πλάτες των χιλιάδων εργαζόμενων στο εμπόριο οι οποίοι, χωρίς ξεκούραση, χωρίς διάλειμμα, με κανένα κενό (και με κομμένα ρεπό!), με απλήρωτες υπερωρίες και με τσακισμένα νεύρα θα είναι στο πόδι μέχρι την παραμονή της πρωτοχρονιάς, όταν και θα λήξει το εορταστικό (για τους άλλους, όχι για αυτούς) ωράριο.
Κάτι παραπάνω από δύο διαβολο-εβδομάδες που θα διαδεχθούν τη φιέστα της «Black Friday», αναγκάζοντας τους εργαζόμενους στο εμπόριο να γκρεμίζουν και να ξαναστήνουν ολόκληρα καταστήματα 10 φορές σε έναν περίπου μήνα.

16 Δεκεμβρίου 2019

Μείωση 1% στη μέση τιμή για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ το 2019


Μείωση 1% στη μέση τιμή για το Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ το 2019 σε σχέση με το 2018 διαπιστώνει το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).
Η έρευνα βασίζεται πρώτον σε τιμοληψίες από καταστήματα μεγάλων σουπερμάρκετ που πραγματοποιούν ερευνητές του ΙΕΛΚΑ και σε συνεντεύξεις με στελέχη της αγοράς για την εκτίμηση-πρόβλεψη τους για τις τιμές την εβδομάδα ως τα Χριστούγεννα (κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο καθώς σε συγκεκριμένα φρέσκα προϊόντα οι τιμές διαφοροποιούνται συνεχώς).
Η έρευνα αφορά 22 τυπικές κατηγορίες προϊόντων που περιλαμβάνονται στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι (π.χ. κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα, γαλοπούλα, αρνί, κάστανα, αυγά, πατάτες, κ.α.).
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι:

14 Δεκεμβρίου 2019

Ξεπέρασαν τις 200.000 τα νέα οχήματα το 2019



Συνεχίστηκε και το Νοέμβριο η άνοδος των πωλήσεων καινούριων και μεταχειρισμένων από το εξωτερικό αυτοκινήτων, με επιταχυνόμενους ρυθμούς σε σχέση με πέρυσι.
Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 15.439 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 13.721 που κυκλοφόρησαν τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 12,5%.
Τα καινούργια αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν τον Νοέμβριο του 2019 ανέρχονται σε 8.192 έναντι 7.546 που κυκλοφόρησαν τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 8,6%.

Οι πωλήσεις στο 11μηνο
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2019 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 203.811 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 181.652 που κυκλοφόρησαν την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 12,2%.
Τα καινούργια αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2019 ανέρχονται σε 115.392 έναντι 104.800 που κυκλοφόρησαν την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 10,1%.
Στην κορυφή των πωλήσεων καινούριων αυτοκινήτων βρέθηκε η Toyota με μερίδιο 11,10% και ακλούθησε η VW me 8.30% και η Hyundai με 7,10%.

12 Δεκεμβρίου 2019

Pet City: Aύξηση τζίρου και επέκταση δικτύου


Άνοδο στις πωλήσεις και την κερδοφορία της κατέγραψε η Pet City το 2018, η οποία μέσα στην επόμενη τριετία έχει ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου της στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.
Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 35,38 εκατ. ευρώ έναντι 32,86 εκατ. ευρώ το 2017, σημειώνοντας άνοδο 7,66%. Τα κέρδη της ανήλθαν στα 3,12 εκατ. ευρώ έναντι 2,88 εκατ. ευρώ το 2017, ενισχυμένα κατά 8,42 εκατ. ευρώ.

Για την τρέχουσα χρήση κυριότερος στόχος της διοίκησης είναι η διατήρηση της θετικής πορείας των αποτελεσμάτων της Pet City, μέσα από την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, με τον εμπλουτισμό του κωδικολογίου της με νέες καινοτόμους προτάσεις διατροφής και υγιεινής για τα κατοικίδια.

Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις, η εταιρεία αναμένει αύξηση κατά 7%, ενώ αναφορικά με τα κέρδη προ φόρων προσδοκά αύξηση κατά 5%. Η Pet City διαθέτει δίκτυο 70 καταστημάτων, ενώ στόχος της για τη χρήση του 2019 ήταν η δημιουργία 8-10 νέων σημείων πώλησης.
Πηγη. .businessnews.gr

Το μετρό έρχεται στη Γλυφάδα

Την επέκταση του μετρό στα νότια προάστια και συγκεκριμένα στην Γλυφάδα, ανακοίνωσε μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook, ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου,
Η ανακοίνωση του δημάρχου αναλυτικά:
"Μία πραγματικά σπουδαία είδηση:
Το Μετρό έρχεται στη Γλυφάδα !
Ένα αίτημα 20 ετών για την πόλη μας ξεκινά να γίνεται πραγματικότητα.
Από την εποχή που σχεδιάστηκε η Γραμμή 2 του Μετρό, ο νότιος τερματικός σταθμός είχε προβλεφθεί να γίνει στη Γλυφάδα. Αυτό δυστυχώς δεν έγινε πράξη μέχρι σήμερα, αλλά πλέον είναι επιβεβλημένο, λόγω και των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή μας.

Αύξηση στις τιμές των ακινήτων το 3ο τρίμηνο

Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι το γ΄ τρίμηνο του 2019 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 9,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.

Παράλληλα, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το α΄ και β΄ τρίμηνο του 2019 η αύξηση σε σχέση με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2018 διαμορφώθηκε σε 5,3% και 7,7% αντίστοιχα, ενώ για το σύνολο του 2018 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,8%.
Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το γ΄ τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 ήταν 9% για τα «νέα» διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών και 9,2% για τα «παλαιά», δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2018 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα «νέα» και τα «παλαιά» διαμερίσματα ήταν 2,0% και 1,6% αντίστοιχα.

7 Δεκεμβρίου 2019

Σούπερ Μάρκετ Εγνατία: Άγγιξε τα 100 εκατ. ευρώ


Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2018 ανήλθε σε 99,75 εκατ. ευρώ έναντι 86,59 εκατ. ευρώ το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15,20%. Τα μικτά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 25,4 εκατ. ευρώ έναντι 22,57 εκατ. ευρώ τη χρήση του 2017.
Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 189 χιλ. ευρώ έναντι 1,52 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 140 χιλ. ευρώ έναντι 1,27 εκατ. ευρώ το 2017.
Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι για το τρέχον έτος οι πωλήσεις θα εμφανίσουν περαιτέρω σημαντική αύξηση, ενώ τα αποτελέσματα αναμένονται να είναι κερδοφόρα. Η αλυσίδα θα ενδυναμώσει το δίκτυό της με τη δημιουργία νέων καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδος καθώς και σε πρόσθετες επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό. Πρόσφατα επέκτεινε την παρουσία της και στο νομό Θεσσαλίας, εγκαινιάζοντας το πρώτο κατάστημά της στον Βόλο

6 Δεκεμβρίου 2019

Δώρο Χριστουγέννων

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων έτους 2019 από τον ΟΑΕΔ, ενώ έως την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πιστωθεί το Δώρο στους μισθωτούς του ιδΑπό τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019 θα ξεκινήσει να καταβάλλεται το δώρο Χριστουγέννων 2019 στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.
Επίσης, από τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019 θα ξεκινήσουν να προπληρώνονται τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων, καθώς και τα βοηθήματα ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων. Η καταβολή θα γίνει από τις 9 Δεκεμβρίου 2019 μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου 2020.
Οι πιστώσεις των επιδομάτων θα γίνουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Πόσα βγάζουν οι Έλληνες από τις ενοικιάσεις Airbnb

Περισσότερα από 170 χιλιάδες σπίτια και δωμάτια νοικιάζουν οι Έλληνες μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, κερδίζοντας συνολικά 1,15 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), κατά το 12μηνο Ιουνίου 2018-Μαΐου 2019, διατέθηκαν προς μίσθωση 170.542 καταλύματα. Τα ακίνητα διατέθηκαν μέσω των πλατφορμών Airbnb και HomeΑway και από αυτά τα 137.484, δηλαδή το 81%, μισθώθηκαν τουλάχιστον μία φορά. Το μέσο έσοδο  Από αυτά, τα 121.287 ήταν αυτόνομα καταλύματα, ενώ στα υπόλοιπα 16.197 υπήρχαν κοινόχρηστοι χώροι εντός του ενοικιαζόμενου καταλύματος. Για τα καταλύματα αυτά, η μέση πληρότητα ανήλθε σε 53%, η μέση τιμή καταλύματος διαμορφώθηκε στα 146 ευρώ, το ημερήσιο έσοδο ανά διαθέσιμο κατάλυμα σε 77 ευρώ και το μέσο ετήσιο έσοδο ανά κατάλυμα σε 8.912 ευρώ.

5 Δεκεμβρίου 2019

Τέλος από τα απολυτήρια το θρήσκευμα και η ιθαγένεια


Tο υπουργείο Παιδείας έκρινε ότι η υποχρεωτική ή προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στα έγγραφα αυτά συνιστά παραβίαση του άρθρου 13 του Συντάγματος
Δεν θα αναγράφεται πια το θρήσκευμα και η ιθαγένεια στα απολυτήρια Γυμνασίου και Λυκείου και κάθε είδους πιστοποιητικά σπουδών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αρχής γεννομένης από την επόμενη σχολική χρονιά.
Με στόχο την εναρμόνιση του ισχύοντος καθεστώτος με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ακολουθώντας την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, το υπουργείο Παιδείας έκρινε ότι η υποχρεωτική ή προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στα έγγραφα αυτά συνιστά παραβίαση του άρθρου 13 του Συντάγματος, του άρθρου 9 της ΕΣΔΑ, καθώς και διατάξεων της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

4 Δεκεμβρίου 2019

Black Friday 2019


Στα 3 δισ. ευρώ ο τζίρος το τετραήμερο των προσφορών - Ψώνισαν έξι στους 10 καταναλωτές
Ποσό της τάξης των 180-200 ευρώ εκτιμάται ότι ξόδεψε κάθε Έλληνας καταναλωτής με αφορμή την Black Friday και την Cyber Monday.
Την εκτίμηση αυτή έκανε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κερκίδης, υπολογίζοντας ότι 6 στους 10 καταναλωτές έκαναν κάποια αγορά σε αυτά τα δύο market events.


3 Δεκεμβρίου 2019

Η Τράπεζα Πειραιώς άρχισε τις απολύσεις


«Ρήξη με τους εργαζόμενους επιδιώκει η Τράπεζα Πειραιώς με την απόφαση της να προχωρήσει σε απολύσεις», καταγγέλλει η ομοσπονδία τραπεζοϋπαλλήλων ΟΤΟΕ, μετά την χθεσινή συνάντησή της με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας, κ. Μεγάλου ο οποίος υποστήριξε ότι η Τράπεζα εξάντλησε κάθε δυνατότητα εναλλακτικής αξιοποίησης και τοποθέτησης των 150 εργαζόμενων που παρέμειναν στην Τράπεζα.
Η τράπεζα ενημέρωσε ότι υπάρχει ήδη ειλημμένη απόφαση για 24, καταρχήν, απολύσεις, που ήδη υλοποιείται. Κατόπιν αυτού, κάλεσε την ΟΤΟΕ να αναζητηθούν από κοινού εναλλακτικές λύσεις για τους υπόλοιπους.

2 Δεκεμβρίου 2019

Συνεργασία Public – MediaMarkt


Ξεκινά σήμερα η υλοποίηση της συμφωνίας Public και MediaMarkt για τη δημιουργία μιας νέας, κοινής εταιρείας λιανικής πώλησης.
«Η συμφωνία αυτή, δημιουργεί τον μεγαλύτερο retailer ειδών τεχνολογίας, ψυχαγωγίας, πολιτισμού και οικιακών συσκευών στην Ελλάδα, μετασχηματίζοντας τον κλάδο ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ειδικότερα η συνεργασία Public – MediaMarkt οδηγεί στη δημιουργία του μεγαλύτερου omnichannel retailer οικιακών/καταναλωτικών ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών ειδών και ειδών ψυχαγωγίας σε Ελλάδα και Κύπρο. Η νέα εταιρεία, με συνολικό κύκλο εργασιών που αναμένεται να ξεπεράσει τα 460 εκατ. Ευρώ το 2019, διαθέτει 67 φυσικά και 4 online καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ η ενοποιημένη βάση τηΔίνοντας έμφαση στο πολυκαναλικό εμπόριο, που υποστηρίζεται από το πυκνό δίκτυο των καταστημάτων της, τη διευρυμένη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών στην καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής αλλά και τη μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα πλατφόρμα Public Marketplace, στόχος της εταιρείας είναι να προσφέρει στο καταναλωτικό κοινό την καλύτερη αγοραστική εμπειρία στην καλύτερη τιμή.

Μικρές αυξήσεις στους μισθούς


Η νέα φορολογική κλίμακα που τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2020 θα προκαλέσει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Σε συνδυασμό με την αλλαγή στην έκπτωση φόρου για τα παιδιά, μειώνεται η παρακράτηση φόρου στις μηνιαίες αποδοχές τόσο των μισθωτών όσο και των συνταξιούχων. Συγκεκριμένα και όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με την εφαρμογή της νέας κλίμακας οι κρατήσεις μειώνονται ως εξής:
- έως 14,75 ευρώ για όσους μισθωτούς του δημόσιου τομέα και συνταξιούχους λαμβάνουν πάνω από 617 ευρώ κάθε μήνα και δεν έχουν παιδιά. Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα χωρίς παιδιά θα δουν αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους έως 12,64 ευρώ.
- μέχρι 13,33 ευρώ για όσους μισθωτούς του δημοσίου και συνταξιούχους λαμβάνουν πάνω από 633 ευρώ κάθε μήνα και έχουν ένα παιδί. Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το μηνιαίο όφελος φθάνει έως τα 11,43 ευρώ.

Κοινωνικό μέρισμα



Δώρο 500 έως 1000 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα θα λάβουν 200.000 νοικοκυριά μακροχρόνια ανέργων, πολύτεκνων οικογενειών και οικογενειών με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένονται οι ανακοινώσεις για το κοινωνικό μέρισμα

1 Δεκεμβρίου 2019

Καιρός: Ξεκίνησαν τα πρώτα χιόνια


Η μεταβολή του καιρού άρχισε να γίνεται αισθητή από νωρίς το πρωί της Κυριακής, οπότε, σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καταγράφηκαν αρνητικές θερμοκρασίες.
 Από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr προκύπτει ότι στο Βαρικό Φλώρινας η θερμοκρασία έπεσε στους -4,2 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο Νευροκόπι στους -3,7 βαθμούς. Ο καιρός ήταν ακόμη πιο «σκληρός» στα χιονοδρομικά κέντρα και καταφύγια. Ενδεικτικά, στο καταφύγιο Λαϊλιά Σερρών ο υδράργυρος «έδειξε» -7,5 βαθμούς Κελσίου!
Σύμφωνα με το meteo.gr, o καιρός στην Ελλάδα -και κυρίως στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη- επηρεάζονται από ψυχρές και ξηρές μάζες αρκτικής προέλευσης. Οι εν λόγω μάζες κινούνται γρήγορα με κατεύθυνση ανατολική – νοτιοανατολική και ήδη περνούν τα βόρεια σύνορα της χώρας μας.
Η συγκεκριμένη κινητικότητα, όπως αναφέρει το meteo.gr, θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη Βόρεια Ελλάδα, με τη θερμοκρασία, σήμερα Κυριακή, να υποχωρεί έως και κατά 10 βαθμούς σε σχέση με το Σάββατο! Πέρα από τα ψυχρά χαρακτηριστικά του καιρού, αναμένονται τοπικές ασθενείς χιονοπτώσεις σε χαμηλό υψόμετρο.

Αυτόματη διαγραφή όλων των χρεών προς την εφορία που δεν ξεπερνούν τα 10 ευρώ


 Στην αυτόματη εφάπαξ διαγραφή όλων των χρεών προς την εφορία που δεν ξεπερνούν τα 10 ευρώ προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, για το ξεκαθάρισμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο απαλλάσσει από την εξόφληση των χρεών τους περί του 540.000 πολίες που έχουν συνολικά χρέη έως 10 ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο δεν θα έχει κόστος για την παρακολούθηση του χρέους αυτής της κατηγορίας, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα.
Μέχρι σήμερα πολύς κόσμος ταλαιπωρείται για μικροοφειλές, για τις οποίες είχε άγνοια, πχ. επειδή πληκτρολόγησε λάθος ταυτότητα ή λόγω οφειλών που δημιουργήθηκαν μετά το θάνατο του φορολογούμενου.


30 Νοεμβρίου 2019

Οι 15 τροφές που πρέπει να αποφεύγεις μετά την ηλικία των 40


1. Κονσερβοποιημένες σούπες γιατί περιέχουν πολύ αλάτι.
2.  Χοντ Ντογκς και γενικότερα αλλαντικά καθώς περιέχουν πολλά λιπαρά και αλάτι.
3. Τηγανητό φαγητό και τηγανητό κοτόπουλο γιατί κάνουν κυτταρίτιδα και περιέχουν πολλές θερμίδες
4. Μπισκότα γιατί έχουν λιπαρά, ζάχαρη και θερμίδες 
5. Ενεργειακά ποτά γιατί έχουν ζάχαρη και επηρεάζουν αρνητικά τη μνήμη

Eθισμένος στο κινητό του τηλέφωνο 1 στους 4 νέους


Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις νέους (το 23%) είναι τόσο εξαρτημένος από το κινητό τηλέφωνό του, που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι έχει εθισμό σε αυτό, σύμφωνα με μια νέα διεθνή μελέτη Βρετανών ψυχιάτρων, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα. Η εξάρτηση γίνεται πιο αισθητή, όταν για κάποιο λόγο ο νέος χάσει το κινητό του ή δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει, οπότε μπορεί να εκδηλώσει άγχος, μέχρι και συμπτώματα πανικού.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου (King's), με επικεφαλής τη δρα Σαμάνθα Σον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό ψυχιατρικής "BMC Psychiatry", σύμφωνα με το BBC και την «Τέλεγκραφ», ανέλυσαν στοιχεία από 41 έρευνες που συνολικά αφορούσαν περίπου 42.000 νέους έως 20 ετών.

29 Νοεμβρίου 2019

To 100% του Alpha στα χέρια του ομίλου Βαρδινογιάννη


Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση και του υπόλοιπου 49,01% του ALPHA στον όμιλο Βαρδινογιάννη, αφου τις προηγούμενες ημέρες έπεσαν οι υπογραφές! Οριστικά και επίσημα πλέον το 100% του τηλεοπτικού σταθμού ανήκει στη MOTOR OIL, αποτελώντας παρελθόν πια για το κανάλι ο Δημήτρης Κοντομηνάς!
Η εξαγορά του σταθμού ξεκίνησε πέρυσι τον Οκτώβριο με τον όμιλο Βαρδινογιάννη να αποκτά το 50% (συν δυο μετοχές), μέσω της θυγατρικής, κυπριακής εταιρείας της Motor Oil, Seilla Enterprises Limited, έναντι 33 εκατομμυρίων ευρώ.
Πλέον η οικογένεια Βαρδινογιάννη είναι βασικός μέτοχος του Star Channel και του τηλεοπτικού σταθμού Alpha που λειτουργούν ως ξεχωριστές επιχειρηματικές οντότητες.
Πηγή enimerosi24.gr

22 Νοεμβρίου 2019

Εορταστικό ωράριο Χριστουγέννων


Από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου αρχίζει στην Αθήνα η εφαρμογή του διευρυμένου εορταστικού ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων σύμφωνα με την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου της πρωτεύουσας.
Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά τις Κυριακές 15, 22 και 29 Δεκεμβρίου ενώ την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020, όπως παραδοσιακά και εθιμικά γίνεται, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν κλειστά.
Αναλυτικά, το προτεινόμενο από τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας ωράριο έχει ως εξής:
Πέμπτη 12/12/2019 09.00 – 21.00
Παρασκευή 13/12/2019 09.00 – 21.00
Σάββατο 14/12/2019 09.00 – 16.00
Κυριακή 15/12/2019 11.00 – 16.00

21 Νοεμβρίου 2019

Στις 983.200 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ


Σε 915.516 άτομα αυξήθηκε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), τον Οκτώβριο του 2019, έναντι 843.154 ατόμων τον Σεπτέμβριο του 2019 (ποσοστιαία μεταβολή 8,58%) και 844.710 ατόμων τον Οκτώβριο του 2018 (8,38%), σύμφωνα με τα στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για τον Οκτώβριο του 2019.
Από τις 915.516, οι 484.664 (ποσοστό 52,94%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 430.852 (ποσοστό 47,06%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανέρχονται σε 330.232 (ποσοστό 36,07%) και οι γυναίκες ανέρχονται σε 585.284 (ποσοστό 63,93%).

20 Νοεμβρίου 2019

Σε λειτουργία η εφαρμογή TaxisNet για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης 2019-2020


Η πλατφόρμα του TaxisNet για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης 2019-2020
Όσοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet, μπορούν να συνδεθούν χρησιμοποιώντας ως Username τον ΑΦΜ τους και ως Password τον αριθμό ειδοποίησης ενός εκ των εκκαθαριστικών σημειωμάτων Φ.Ε. των τελευταίων πέντε (5) ετών.
Βήμα – Βήμα η υποβολή της αίτησης για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης 2019-2020
Συμπληρώνω τον Αριθμό παροχής της Δ.Ε.Η.
Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον Α.Φ.Μ. του ιδιοκτήτη
Συμπληρώνω τον IBAN λογαριασμό στον οποίο θα πιστωθεί το επίδομα
Αποδέχομαι τους σχετικούς όρους
Επιλέγω υποβολή αίτησης

19 Νοεμβρίου 2019

Creta Farms

Δύο επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του ενεργητικού της εταιρείας Creta Farms.
Η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την Creta Farms έληξε στις 21:00 της 18ης Νοεμβρίου. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι: «υποβλήθηκαν δεσμευτικές προσφορές από δύο επενδυτικά σχήματα, η μία από την Impala Investment, μέτοχο της Λακωνικής Τροφίμων του επιχειρηματία Δημήτρη Βιντζηλαίου και η δεύτερη από τη Lime Capital, το fund που ελέγχει τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩNH».
 Το επόμενο διάστημα θα γίνει η αξιολόγηση των προσφορών που υποβλήθηκαν προκειμένου να αναδειχθεί ο στρατηγικός επενδυτής, που θα αναλάβει την ανασυγκρότηση της εταιρείας Creta Farms, ανέφερε ακόμη η σχετική ανακοίνωση.

16 Νοεμβρίου 2019

Το Α και το Β στη γειτονιά μας

Oι γρήγορες και εύκολες αγορές αποτελούν μια καθημερινή ανάγκη ειδικά σε μια εποχή που όλα τρέχουν, όπως κι εμείς. Σε αυτήν την κατεύθυνση, τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς είναι μια καλή επιλογή που λύνει τα χέρια, πόσο μάλλον όταν προσφέρουν ποικιλία επιλογών και ένα υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης σε φιλικό περιβάλλον.
Σε αυτήν τη λογική, η ΑΒ Βασιλόπουλος εξελίσσει ολοένα και περισσότερο το δίκτυο Franchise για κάθε γειτονιά στην πόλη αλλά και στην περιφέρεια, προσφέροντας την μοναδική αγοραστική εμπειρία της ΑΒ και, ταυτόχρονα, μια νέα επιχειρηματική αρχή για επαγγελματίες του κλάδου και νέους επενδυτές.

14 Νοεμβρίου 2019

Στα μίνι - μάρκετ το 43% του τζίρου των τροφίμων


Στο 43% ανέρχεται ο τζίρος των παντοπωλείων επί της συνολικής αγοράς τροφίμων, με τα μερίδια αγοράς των σούπερ μάρκετ να υποχωρούν ελαφρά τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης του ΙΕΛΚΑ, η δαπάνη ανά νοικοκυριό σε είδη παντοπωλείου διαμορφώθηκε το 2018 στα 366,67 ευρώ αυξημένη κατά 0,86%.
Οι εκτός σούπερ μάρκετ αγορές
Την ίδια περίοδο, η συνολική δαπάνη σε είδη παντοπωλείου στη χώρα έμεινε σχεδόν αμετάβλητη με ελάχιστη μεταβολή κατά 0,10% στα 17,81 δισ. ευρώ λόγω της μείωσης που παρουσίασε ο αριθμός των νοικοκυριών.

11 Νοεμβρίου 2019

To παγκόσμιο χρέος εκτινάχθηκε στα 188 τρισ. δολάρια


Στα 188 τρισεκ. δολάρια εκτινάχθηκε το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος παγκοσμίως και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν τα κράτη είναι να δανειστούν ακόμα περισσότερα χρήματα, αλλά δανειζόμενα ακόμη περισσότερα η υποδούλωση των κρατών γίνεται πιο έντονη.
Αποτελεί μια σύγχρονη μορφή υποδούλωσης που είναι ύπουλη, επειδή οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν καν πώς λειτουργεί το σύστημα και ακόμα κι αν μπορούσαν να καταλάβουν δεν θα είχαν απολύτως καμία ελπίδα να απελευθερωθούν από αυτό το βάρος.
Ο δανειολήπτης είναι ο υπάλληλος του δανειστή και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει σχεδιαστεί για να διοχετεύει όσο το δυνατόν περισσότερο πλούτο στο 0,1% του πληθυσμού της Γης.... δηλαδή αυτοί που κατέχουν τον απόλυτο πλούτο.
Βέβαια σε όλη την ανθρώπινη ιστορία υπήρξε πάντα δουλεία και το κύριο κίνητρο είναι το οικονομικό όφελος.