19 Μαρτίου 2020

Τι άλλαξε στις συνήθειες των καταναλωτών εξαιτίας του κορονοϊού


Αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων λόγω κορονοϊού δείχνει έρευνα της Nielsen.
Σύμφωνα με τα απoτελέσματα έρευνας 8 στους 10 Έλληνες ανησυχούν πολύ για την οικογένεια τους λόγω της εξάπλωσης του ιού.
Η πλειονότητα (73%) θεωρεί ότι η εξάπλωση του ιού θα σταματήσει τους επόμενους 2-3 μήνες στην Ελλάδα, ενώ εκτιμούν ότι στην Ευρώπη, δεν θα περιοριστεί το ίδιο σύντομα και θα σταματήσει σε περισσότερο από 4 μήνες έως και 1 χρόνο.
Από την έρευνα προκύπτει ότι οι Έλληνες λαμβάνουν διαρκή ενημέρωση για την κατάσταση της χώρας από πολλές και διαφορετικές πηγές, κυρίως από τις Ειδήσεις στην Τηλεόραση (82%), τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (68%), καθώς και τις τοπικές Ηλεκτρονικές Εφημερίδες (45%).
Σχετικά με την υγιεινή και τα μέτρα αυτοπροστασίας, 8 στους 10 στην Ελλάδα δηλώνουν ότι πλένουν πιο συχνά τα χέρια τους, σε σχέση με το παρελθόν, ενώ το 36% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί ισχυρότερα απορρυπαντικά/καθαριστικά για το σπίτι.
Σημειώνεται ότι η έρευνα διεξήχθη από τις 13 Μαρτίου μέχρι και τις 17 Μαρτίου σε 1.000 άτομα άνω των 18 ετών.
Σύμφωνα με μετρήσεις της Nielsen, εξάλλου, αύξηση 3,8% παρουσίασαν οι συνολικές πωλήσεις σε αξία του οργανωμένου λιανεμπορίου την εβδομάδα της Καθαράς Δευτέρας  σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
Λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού αρκετές επιμέρους κατηγορίες παρουσίασαν διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, όπως το ρύζι (19,3%), το αλεύρι (19,2%), τα όσπρια (17,6%), αλλά και τα ζυμαρικά (16,2%).
Επιπλέον, διψήφια θετική τάση παρουσίασαν στο σύνολό τους οι κατηγορίες που αφορούν στα προϊόντα οικιακής χρήσης, καθώς και τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης, οι οποίες κινήθηκαν στο +19,3% και 11,5% αντίστοιχα.
Μεταξύ των κατηγοριών που παρουσίασαν τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης των πωλήσεών τους σε αξία την εν λόγω εβδομάδα, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή, είναι τα σαπούνια για το πλύσιμο των χεριών (υγρά και μπάρες) στο 97,9%, τα καθαριστικά μαντηλάκια για το σπίτι στο 211,8%, τα ελαστικά γάντια στο 64,6%, καθώς και οι χλωρίνες στο 41,2%.
πηγη https://www.insider.gr/