31 Μαρτίου 2020

Μασούτης: Το 30% των κερδών στους εργαζομένους

Σε μια πολύ ακόμη πολύ σημαντική κίνηση στήριξης των εργαζομένων της προχωρά η Διαμαντής Μασούτης καθώς με επιστολή του προς τους ανθρώπους της εταιρείας ο επικεφαλής Γιάννης Μασούτης ανακοίνωσε πως το 30% των ετήσιων καθαρών κερδών  θα διατεθεί τον Δεκέμβριο ως επιπρόσθετη παροχή, στους εργαζόμενους της 1ης γραμμής των καταστημάτων: ταμίες, πωλητές, αποθηκάριους και άλλες ειδικότητες που υποστηρίζουν την ομαλή λειτουργία, σε αυτή την δοκιμασία.
Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Σουπερμάρκετ: Με άνοδο 35,1% «τρέχει» η αγορά λόγω κορονοϊού


Αύξηση 32,6% κατέγραψε η αγορά σουπερμάρκετ την εβδομάδα 16/03/2020-22/03/2020 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΙRI. Η επίδοση αυτή  σημαίνει πως από τις 24 Φεβρουαρίου έως και τις 22 Μαρτίου λαμβάνοντας υπόψη και την εποχικότητα καταγράφεται συνολική άνοδος πωλήσεων 35,1% για τα προϊόντα FMCG σε σχέση με πέρσι, καθώς η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού δημιουργεί νέα δεδομένα και στην χώρα μας
Υπενθυμίζεται πως η μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, αύξηση πωλήσεων καταγράφηκε την εβδομάδα 09/03/2020-15/03/2020 και ανήλθε σε 95,7% / Την εβδομάδα 24/02/20 – 01/03/20 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή ημερολογιακή εβδομάδα (25/02/19 – 03/03/19) καταγράφηκε άνοδος της τάξης του 41,8% όσον αφορά τα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά ενώ την επόμενη εβδομάδα  (01/03/200-08/03/2020) υπήρξε κάμψη 17%.

29 Μαρτίου 2020

Δραματική πτώση στην αγορά, μόνο από σούπερ μάρκετ ψωνίζουν οι καταναλωτές


Αλλάζουν δραστικά οι αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς στην πλειονότητά τους επιλέγουν πλέον να κάνουν συνολικά τα ψώνια τους από τα σούπερ μάρκετ με αποτέλεσμα στις υπόλοιπες επιχειρήσεις τροφίμων να καταγράφεται πτώση του τζίρου που φτάνει έως και το 70%.
Έρευνα του ΙΕΛΚΑ που καταγράφει τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων για την περίοδο που διανύουμε δείχνει ότι οι καταναλωτές σε ποσοστό 72% προτιμούν τα κοντινότερα σούπερ μάρκετ για τις αγορές τους. Παράλληλα το ποσοστό των καταναλωτών που προτιμούν συσκευασμένα προϊόντα βιομηχανικής επεξεργασία, δηλαδή χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, αυξήθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από 19% σε 33%.

28 Μαρτίου 2020

Σενάριο για διαδρόμους μονής κατεύθυνσης μέσα στα σούπερ μάρκετ!

Το μέτρο δημιουργίας διαδρόμων μονής κατεύθυνσης εντός των σούπερ μάρκετ, ώστε να μην
υπάρχει συνωστισμός, εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης.
Όπως είπε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης, πρόκειται για ένα διαφορετικό μέτρο που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή στη Δανία.
Συγκεκριμένα, κάνουν μονόδρομους τους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ ώστε να αποφευχθεί η διασταύρωση των πελατών.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το μέτρο αυτό εξετάζεται και για την Ελλάδα. Όπως εξήγησε, «ψάχνουμε νέες ιδέες και θα εξετάσουμε αν μπορεί το μέτρο να εφαρμοστεί και στη χώρα μας».
Το νέο ωράριο
Κατά τα άλλα, κλειστά θα είναι την Κυριακή 29 Μαρτίου τα σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα, καθώς άλλαξε το ωράριό τους από την Πέμπτη 26 Μαρτίου, καθώς η κίνηση ομαλοποιήθηκε.
Με βάση την τελευταία απόφαση, έως και το Σάββατο 25.04.2020, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων διαμορφώνεται ως εξής:
Δευτέρα έως Παρασκευή από 07:00 έως 21:00
Σάββατο από 07:00 έως 20:00

27 Μαρτίου 2020

ΑΛΛΑΓΗ ΩΡΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου, όπως κάθε χρόνο, η ώρα αλλάζει. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 29 Μαρτίου 2020, στις 3:00 τα ξημερώματα, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν κατά μία ώρα μπροστά, ώστε να δείχνουν 4:00.

26 Μαρτίου 2020

Κραυγή αγωνίας για τις επιταγές

Σε μείζον θέμα για τους επιχειρηματίες –αλλά και τις τράπεζες- έχει αναχθεί αυτό των επιταγών. Όπως μου λένε, πρόκειται για μια βραδυφλεγή βόμβα, που αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να τινάξει στον αέρα την αγορά αλλά και το τραπεζικό σύστημα. Και αυτό γιατί, όπως μου εξηγούν, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην αγορά μεταχρονολογημένες επιταγές αξίας δισεκατομμυρίων, οι οποίες δεν υπάρχει περίπτωση να εισπραχθούν. Αρκετές από αυτές αφορούν ξενοδοχεία, τα οποία και είναι κλειστά, αλλά και χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις που υπολόγιζαν να τις καλύψουν με το τζίρο των προσεχών μηνών. Κάτι που όμως είναι πλέον αδύνατο, είτε γιατί έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους είτε γιατί έχουν περιορίσει τις δραστηριότητές τους. Και βέβαια, αυτό προκαλεί ντόμινο σε όλη την αγορά.

Έρχονται μέτρα

Κανένας περιορισμός στις αναλήψεις μετρητών

Σε συνέχεια της σημερινής ανακοίνωσής της, σχετικά με τις συναλλαγές που δεν επιτρέπεται να διενεργούνται με φυσική παρουσία στα τραπεζικά καταστήματα, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών διευκρινίζει το εξής: «Δεν υπάρχει οποιοσδήποτε περιορισμός ως προς τις ελεύθερες αναλήψεις μετρητών και οι συναλλασσόμενοι δύνανται να αναλαμβάνουν όποια ποσά επιθυμούν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους».
«Ειδικότερα, για λόγους συμμόρφωσης του τραπεζικού τομέα στους τεθέντες περιορισμούς και για λόγους διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, οι συναλλασσόμενοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη χρεωστική τους κάρτα για αναλήψεις μέχρι ποσού 400 ευρώ ημερησίως. Για ποσά υψηλότερα των 400 ευρώ, και εφόσον οι συναλλασσόμενοι δεν επιθυμούν να επιλέξουν τα ΑΤΜ, οι αναλήψεις μπορούν να γίνονται και από τα ταμεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

25 Μαρτίου 2020

Σκλαβενίτης: Πιλοτική συνεργασία με την e-food για την πώληση προϊόντων πρώτης ανάγκης

Πιλοτική συνεργασία με την ηλεκτρονική πλατφόρμα efood.gr για την πώληση προϊόντων στην περιοχή του Περιστερίου ξεκίνησε η «Σκλαβενίτης». Σύμφωνα με πηγές κοντά στη εταιρεία, πρόκειται για την πώληση συγκεκριμένων κωδικών (είδη πρώτης ανάγκης), τα οποία θα διανέμονται αυθημερόν. Σημειώνεται ότι θα διατίθενται 2.500 βασικά προϊόντα. Επίσης, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ανάλογα με την ανταπόκριση των καταναλωτών να επεκταθεί η διανομή και σε άλλες περιοχές της Αττικής.
Η συνεργασία της Σκλαβενίτης με την ηλεκτρονική πλατφόρμα efood, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται εδώ και καιρό ωστόσο οι αποφάσεις επιταχύνθηκαν λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού και της επιβολής των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης των πολιτών.

Έτσι θα γίνονται πλέον αναλήψεις μετρητών από τράπεζες - Οι επιλογές σας βάση του ποσού


Με περιορισμούς θα γίνονται από εδώ και στο εξής, τουλάχιστον για όσο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού, οι αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες.
Μην πάει ο νους σας στο κακό. Δεν πρόκειται για νέα capital controls. Όποιο ποσό θέλετε να «σηκώσετε» μπορείτε να το κάνετε. Απλά κάθε φορά ανάλογα με το ύψος του θα χρησιμοποιείται συγκεκριμένα κανάλια.
Ειδικότερα, από την Τρίτη 24/3 οι αναλήψεις μετρητών θα γίνονται ως εξής:
Για ποσά από 20 έως 400 ευρώ
Αναλήψεις αυτού του είδους μπορούν να γίνουν πλέον μόνο από ΑΤΜ με τη χρήση χρεωστικής κάρτας
Ποσά από 400 ευρώ και άνω
Οι αναλήψεις αυτής της αξίας μπορούν να γίνουν με δύο τρόπους:
1) Σε ΑΤΜ μέχρι του ημερήσιου ορίου ανάληψης μετρητών της χρεωστικής σας κάρτας
2) Από τα καταστήματα. Απλά αν πρόκειται για πολύ μεγάλο ποσό, ενδεχομένως να πρέπει να κάνετε παραγγελία, όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις.
Επαναλαμβάνουμε. Δεν υπάρχει ζήτημα επιβολής capital controls.
Απλά οι αναλήψεις μετρητών μικρής αξίας, έως το ύψος των 400 ευρώ, θα μπορούν να γίνονται πλέον μόνο από ΑΤΜ.
Κι αυτό για να προστατευθούν οι πελάτες και οι εργαζόμενοι των τραπεζών.
πηγη

Πώς θα λειτουργήσουν τις επόμενες μέρες τα σούπερ μάρκετ

Κλειστά θα παραμείνουν την Κυριακή τα σούπερ μάρκετ όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Την προσεχή Κυριακή 29 Μαρτίου τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν κλειστά όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Παράλληλα, όπως ενημερώνει η Γενική Γραμματεία, από την Πέμπτη 26 Μαρτίου έως και το Σάββατο 25 Απριλίου το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων διαμορφώνεται ως εξής:
- Δευτέρα έως Παρασκευή από 7:00 έως 21:00.
- Σάββατο από 7:00 έως 20:00.

24 Μαρτίου 2020


Για τη διευκόλυνσή σας, σας παραθέτουμε τις 2 Βεβαιώσεις που εφεξής θα χρησιμοποιούμε, στην εξαιρετική περίπτωση που χρειαστεί να βγούμε από το σπίτι.
Πρόκειται για δύο διαφορετικές Βεβαιώσεις και συγκεκριμένα:
Α) ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΥΠΟΥ “Α”
Ή αλλιώς “Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου”.
Αφορά τους εργαζόμενους και συμπληρώνεται 1 φορά (εφάπαξ). Αφορά την καθημερινή μετάβασή τους από και προς την εργασία τους.
Κατεβάστε το έντυπο από εδώhttps://forma.gov.gr/docs/vevaiosi-kikloforias.pdf
Μπορείτε να τη συμπληρώσετε και online στο forma.gov.gr
Β) ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΥΠΟΥ “Β”

23 Μαρτίου 2020

Έως τις 30/3 η αύξηση του ορίου για ανέπαφες πληρωμές από τα 25 στα 50 ευρώ


Αυξάνεται έως και την ερχόμενη Δευτέρα το όριο για τις ανέπαφες πληρωμές από τα 25 στα 50 ευρώ, για τη διευκόλυνση των καταναλωτών στις συναλλαγές τους.
Με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγεται η χρήση PIN και έτσι δεν θα χρειάζεται να ακουμπούν οι πολίτες τα πλήκτρα στο POS  για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επήλθε συμφωνία μεταξύ των τραπεζών και των μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών και είναι θέμα ημερών η συγκεκριμένη αλλαγή.
Το αργότερο έως και την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση ανέπαφων συναλλαγών αξίας έως και 50 ευρώ.
Ήδη τα τερματικά της Viva έχουν προσαρμοστεί στη νέα οδηγία και δέχονται αυτού του ύψους τις ανέπαφες πλήρωμές.
Το ημερήσιο όριο των 150 ευρώ
Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με το ημερήσιο όριο των 150 ευρώ που αφορά τις ανέπαφες πληρωμές.
Σήμερα, για λόγους ασφαλείας οι χρεώσεις στην κάρτα με ανέπαφο τρόπο δεν μπορούν να υπερβαίνουν σωρευτικά τα 150 ευρώ ανά 24ωρο.
Έτσι, περιορίζεται σε αυτό το ήψος η δυνητική ζημιά σε περίπτωση που σας κλέψουν την κάρτα και κάνουν αγορές χωρίς χρήση PIN.
Άρα δεν αποκλείεται με το διπλασιασμό του ορίου ανά συναλλαγή να γίνει προσαρμογή και στο ημερήσιο πλαφόν με ανέπαφες.
Σημειώνεται πως ότι και αν γίνει με το παραπάνω όριο, η κάρτα δεν απενεργοποιείται εάν πιάσετε το πλαφόν. Απλά για τις επόμενες συναλλαγές θα χρειάζεται η χρήση PIN.

πηγη    

22 Μαρτίου 2020

Ελέγχθηκαν σήμερα 31 σούπερ μάρκετ – Καμία παράβαση

Σήμερα ελέγχθηκαν 31 σούπερ μάρκετ και τηρούνται τα μέτρα για την ασφάλεια εργαζόμενων και καταναλωτών, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πιο αναλυτικά οι έλεγχοι έγιναν σε 12 σούπερ μάρκετ στο Παγκράτι, στην Καισαριανή και στην περιοχή Ζωγράφου, 4 σε Αχαρνές και Μενίδι και 15 σε Γαλάτσι, Ν. Ιωνία και Μεταμόρφωση.
«Σε όλα επικρατούσε τάξη. Σε όλα υπήρχαν στην είσοδο υπάλληλοι για έλεγχο των εισερχομένων, επίσης εντός υπήρχε ο προβλεπόμενος αριθμός καταναλωτών».

21 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Ο μοναχικός θάνατος της επιδημίας

Αλμπάνης Γιάννης
Πολιτισμός δεν είναι μόνο ένας τρόπος συλλογικής οργάνωσης της ζωής, στη βάση κοινών κανόνων, αξιών, πεποιθήσεων, οικονομικού πλαισίου. Είναι επίσης ένας τρόπος ενσωμάτωσης του θανάτου σε αυτή τη συλλογική οργάνωση. Το καταλυτικό γεγονός του τέλους της ζωής βιώνεται συλλογικά, μέσα από μια διαδικασία εθίμων. Το από κοινού βίωμα καταπραΰνει ως ένα βαθμό τον πόνο και διευκολύνει το να ξεπεραστεί κάποια στιγμή το πένθος. Πολιτισμός είναι το «εμείς» στη ζωή και το θάνατο. Η επιδημία Αυτήν την κοινωνική/πολιτισμική διάσταση του θανάτου μοιάζει να αναιρεί η πανδημία του κορωνοϊού. Έτσι κι αλλιώς, όταν πολλαπλασιάζονται οι ταυτόχρονοι θάνατοι σε μια κοινωνία, το γεγονός της απώλειας της ζωής φαίνεται να χάνει τρόπον τινά τον καταλυτικό και «μοναδικό» χαρακτήρα του. Προφανώς για τους οικείους του θανόντα δεν αλλάζει κάτι σε ό,τι αφορά τη σημασία του γεγονότος. Όταν όμως στο Μπέργκαμο οι αναγγελίες θανάτου από μία σελίδα στην εφημερίδα γίνονται τριάντα, για το κοινωνικό σύνολο αλλάζει η αξιολόγηση του καθενός από αυτούς τους θανάτους. Το προφανές είναι ότι μέσα στον τρόμο των χιλιάδων θανάτων, καθένας θάνατος ξεχωριστά προκαλεί μικρότερη αίσθηση. Ας σκεφτούμε μόνο ότι υπό κανονικές συνθήκες ένα θανατηφόρο τροχαίο μπορεί να είναι είδηση. Τώρα έχουμε επιδοθεί στην καταμέτρηση της φρίκη.

20 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: Κλειστές το Σάββατο οι λαϊκές αγορές, νέα μέτρα στα σούπερ μάρκετ


Κλειστές θα παραμείνουν εκτάκτως αύριο, Σάββατο, 21 Μαρτίου όλες οι λαϊκές αγορές, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, το απόγευμα της Παρασκευής, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.
Από Δευτέρα γνωστοποίησε, επίσης, πως στις λαϊκές αγορές μειώνονται κατά 50% ανά κλάδο οι παραγωγοί με απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων και υποχρέωση εκ περιτροπής ανά εβδομάδα.
Νέα μέτρα στα σούπερ μάρκετ
Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι έρχονται νέα περιοριστικά μέτρα στα σούπερ μάρκετ.  Ειδικότερα, από τη Δευτέρα γίνεται υποχρεωτική απόσταση ένας πελάτης ανά 15 τ.μ.
Σκάφη αναψυχής

ΙΕΛΚΑ: 7 στους 10 έχουν αποθηκεύσει βασικά είδη για μία εβδομάδα


Το 70% των καταναλωτών έχουν αποθηκεύσει βασικά είδη για τουλάχιστον μία εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Επτά στους δέκα καταναλωτές έχουν αποθηκεύσει βασικά είδη για τουλάχιστον μία εβδομάδα, λόγω της εμφάνισης του κορωνοϊού (ιού VODID-19) στην Ελλάδα.
Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα καταναλωτών που πραγματοποίησε το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) με δείγμα 1.050 ατόμων την περίοδο 18 έως 19 Μαρτίου 2020.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ ποσοστό 70% των καταναλωτών έχουν αποθηκεύσει βασικά είδη για τουλάχιστον μία εβδομάδα και σε αρκετά βασικά τρόφιμα όπως ζυμαρικά και ρύζι τουλάχιστον το 50% έχουν αποθηκεύσει βασικά τρόφιμα για πάνω από 2-3 εβδομάδες.
Η αποθήκευση των τροφίμων σε συνδυασμό με τις διαβεβαιώσεις της αγοράς για την επάρκεια των ειδών έχουν οδηγήσει σε σαφή μείωση της ανησυχίας του κοινού, σύμφωνα με την έρευνα.
Συγκεκριμένα μόνο το 9% του κοινού δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται ότι τα σουπερμάρκετ έχουν επαρκή αποθέματα τροφίμων. Το ποσοστό αυτό είναι αμετάβλητο ανάμεσα στις δύο μετρήσεις που πραγματοποίησε το ΙΕΛΚΑ τα χρονικά διαστήματα 9-12 Μαρτίου και 18-19 Μαρτίου.

19 Μαρτίου 2020

Τι άλλαξε στις συνήθειες των καταναλωτών εξαιτίας του κορονοϊού


Αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων λόγω κορονοϊού δείχνει έρευνα της Nielsen.
Σύμφωνα με τα απoτελέσματα έρευνας 8 στους 10 Έλληνες ανησυχούν πολύ για την οικογένεια τους λόγω της εξάπλωσης του ιού.
Η πλειονότητα (73%) θεωρεί ότι η εξάπλωση του ιού θα σταματήσει τους επόμενους 2-3 μήνες στην Ελλάδα, ενώ εκτιμούν ότι στην Ευρώπη, δεν θα περιοριστεί το ίδιο σύντομα και θα σταματήσει σε περισσότερο από 4 μήνες έως και 1 χρόνο.
Από την έρευνα προκύπτει ότι οι Έλληνες λαμβάνουν διαρκή ενημέρωση για την κατάσταση της χώρας από πολλές και διαφορετικές πηγές, κυρίως από τις Ειδήσεις στην Τηλεόραση (82%), τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (68%), καθώς και τις τοπικές Ηλεκτρονικές Εφημερίδες (45%).
Σχετικά με την υγιεινή και τα μέτρα αυτοπροστασίας, 8 στους 10 στην Ελλάδα δηλώνουν ότι πλένουν πιο συχνά τα χέρια τους, σε σχέση με το παρελθόν, ενώ το 36% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί ισχυρότερα απορρυπαντικά/καθαριστικά για το σπίτι.

18 Μαρτίου 2020

Έτσι θα γίνονται οι συναλλαγές στις τράπεζες


Αναλυτικές οδηγίες για τις τραπεζικές συναλλαγές που μπορούν να διενεργούνται χωρίς φυσική παρουσία στα τραπεζικά καταστήματα εξέδωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Πώς θα γίνονται αναλήψεις, καταθέσεις μετρητών και μαζικές εντολές πληρωμών.
Αναλυτικές οδηγίες για τις τραπεζικές συναλλαγές που μπορούν να διενεργούνται χωρίς φυσική παρουσία στα τραπεζικά καταστήματα εξέδωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, στο πλαίσιο της πανεθνικής προσπάθειας να μειωθούν οι κίνδυνοι μετάδοσης του κορονοϊού.
Συγκεκριμένα:
Αναλήψεις μετρητών
Με χρήση χρεωστικής κάρτας από τα ΑΤΜ, που τροφοδοτούνται ανελλιπώς, εντός του ημερήσιου ορίου που έχει ο κάτοχος.
Καταθέσεις μετρητών

16 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: Ανοιχτά και τις Κυριακές τα σούπερ μάρκετ


Με διευρυμένο ωράριο θα λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ. Ανοιχτά και τις Κυριακές.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως το μέτρο του κλεισίματος δεν αφορά τράπεζες, φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων, επιχειρήσεις που σχετίζονται με την προμήθεια αγαθών, φούρνοι, μανάβικα, παντοπωλεία αλλά και κούριερ συνεργεία, Pet shop, καθώς και καταστήματα που σχετίζονται με επισκευές ειδών.
Η αναλυτική λίστα με τα καταστήματα που θα κλείσουν να δημοσιοποιηθεί την Τρίτη.
Το ωράριο των σούπερ μάρκετ διευρύνεται (07.00 έως 22.00) και θα μένουν ανοικτά και τις Κυριακές.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, τα σούπερ μάρκετ δεν πρόκειται να κλείσουν, οπότε οι αγορές πρέπει να γίνονται με σύνεση και χωρίς πανικό, αφού δεν υπάρχει κίνδυνος εξάντλησης αποθεμάτων.
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, όμως, για την ασφάλεια των πολιτών, αλλάζει ο τρόπος που θα πραγματοποιούμε τις αγορές μας, με εφαρμογή από σήμερα, Δευτέρα 16/3, στο πλαίσιο των προληπτικών μελετών που λαμβάνονται για την πρόληψη διασποράς του κορονοϊού.
Τι περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα προστασίας:

15 Μαρτίου 2020

Ένα άτομο ανά 10 μέτρα στα σούπερ μάρκετ


Ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα θα κάνει τις αγορές του σε τρόφιμα από τη Δευτέρα, στο πλαίσιο των προληπτικών μελετών που λαμβάνονται για την πρόληψη διασποράς του κορονοϊού ενώ στα σούπερ μάρκετ θα λειτουργεί - σε όσες επιχειρήσεις δεν γίνεται αυτό μέχρι σήμερα - και υπηρεσία delivery και επιπλέον, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης στην τηλεόραση του Οpen, τα ντελίβερι θα κάνουν παραδόσεις κατ οίκον ακόμη και Κυριακές.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο επέκτασης ωραρίου λειτουργίας στις επιχειρήσεις τροφίμων, κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες. 'Αλλα μέτρα που προβλέπονται στην ίδια απόφαση είναι ότι στα επιμέρους τμήματα εντός των υπεραγορών τροφίμων, όπως χώρος κοπής τυριών κ.λ.π θα τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών, ότι θα αποφεύγεται η χρήση μετρητών στις συναλλαγές και ότι οι υπάλληλοι θα φορούν γάντια ενώ επιπλέον, μέσα στις επόμενες δύο μέρες θα πρέπει να δηλώσουν οι επιχειρήσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα αποθέματά τους σε χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα και αντισηπτικά μαντηλάκια.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Στα 331 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού


Στα 331 ανέρχονται τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας, σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόρδα.
Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας κατά την σημερινή ενημέρωση των ιατρικών συντακτών 49 νέα κρούσματα κορονοϊού διαπιστώθηκαν το τελευταίο 24ωρο ενώ 54 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα.
«Δεν χρειάζεται πανικός αλλά ψυχραιμία», ανέφερε ο κ. Τσιόρδας και τόνισε πως «τα μέτρα που ελήφθησαν αναμένεται να φέρουν αποτελέσματα τις επόμενες 2- 3 εβδομάδες».
Επιπλέον, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στον ρόλο της Εκκλησίας και εξέφρασε την ελπίδα αύριο η Ιερά Σύνοδος να λάβει τις σωστές αποφάσεις.

13 Μαρτίου 2020

Νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου


Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέλαβε σήμερα το μεσημέρι τα νέα της καθήκοντα, αφού ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία της στη Βουλή των Ελλήνων και μετέβη στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για κατάθεση στεφάνου.
Ακολούθως έγινε η παράδοση παραλαβή στο Προεδρικό Μέγαρο από τον απερχόμενο πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο
Για προληπτικούς λόγους, αλλά και ως μήνυμα στην κοινωνία για τη σοβαρότητα αντιμετώπισης του κορονοϊού, ο αριθμός των προσκεκλημένων πολιτικών, διπλωματικών και άλλων αρχών έχει περιοριστεί στους περί τους 170 από 1.000 που προβλέπεται.
Η πρώτη γυναίκα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα εξελέγη από το ελληνικό κοινοβούλιο στις 22 Ιανουαρίου 2020, έχοντας - για πρώτη φορά - τη στήριξη τριών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής) ενώ ουδείς βουλευτής την καταψήφισε (επί 294 βουλευτών, 261 ψήφισαν υπέρ ενώ 33 δήλωσαν "παρών").
Η κ. Σακελλαροπούλου, (τέως) πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι η 13η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και διαδέχεται τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο


5 Μαρτίου 2020

Πρόστιμο στην Coca Cola για παρεμπόδιση ελέγχων


Εκτινε ότι η εταιρεία και ενεργά οι υπάλληλοί της (φυσικά πρόσωπα) προχώρησαν σε μετακινήσεις και διαγραφές μηνυμάτων από τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου φυσικών προσώπων που ήταν υπάλληλοι της εταιρείας κατά τη διάρκεια του επιτόπιου ελέγχου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:


2 Μαρτίου 2020

Ανάπτυξη 1,5% – 2% περιμένουν τα σούπερ μάρκετ για το 2020

Στα επίπεδα του 1,5 με 2% εκτιμούν πηγές της αγοράς ότι θα κινηθεί εφέτος ο ρυθμός ανάπτυξης στο λιανεμπόριο καταναλωτικών προϊόντων όσο περίπου ήταν το 2019. Βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι οι αρνητικές επιπτώσεις από την εκδήλωση του κορωνοϊού, κυρίως στον τουρισμό, θα είναι ήσσονος σημασίας. Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι δεν θα πέσει κάτω του 1%.
Εν τω μεταξύ πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της IRI Hellas, η ανάπτυξη της αγοράς ανήλθε σε 1,7%. Πρόκειται για τον τρίτο χρόνο που η αγορά καταναλωτικών προϊόντων εμφανίζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μετά από τη δραματική συρρίκνωσή του στην περίοδο της οικονομικής ύφεσης. Βέβαια στη διάρκεια του 2019 ο τζίρος του κλάδου των σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI Hellas, εμφάνισε ελαφρά σημεία κόπωσης έναντι του 2018 και 2017 στην διάρκεια των οποίων η ανάπτυξη ανήλθε σε 2,7% και 2,3% αντίστοιχα.